Вероятността атентаторът, който уби 39 души в Истанбул, да премине у нас, е много малка. Това заяви експертът по сигурността Славчо Велков по БНР.
Според него, фактът, че „Ислямска държава“ е поела отговорността за извършването на акта, но е не обявила своя извършител, може да означава само едно –  че той още се намира на територията на Турция.

„И друг факт – турските власти обявиха преди няколко часа, че знаят самоличността на извършителя и засега се въздържат, по обясними причини, да го обявят. Така че, според мен тази версия – за насочване към България от там към Европа, е по-малко вероятна“, обобщи експертът.

По думите му, ако наистина извършителят е бил подготвен, в „Ислямска държава“, на територията на Близкия Изток, той твърде вероятно ще се стреми да се прибере там, откъдето е дошъл.

Славчо Велков коментира още, че с промените в средата за сигурност в Близкия Изток – например развитието на ситуацията в Алепо и действията в Ал Баб, в Мосул, се очаква да започне преформатирането на структурите на „Ислямска държава“ и раздробяването й на по-малки, но крайно радикални ислямистки групи. А в тях има няколко хиляди европейски граждани и няколкостотин на балкански държави, които ще започнат да търсят начин, пробив, как да се прибират в собствените си страни.

„Това са вече хора, които са научени да се бият, да умъртвяват, да сеят смърт“, подчерта Велков и добави, че това е по-важното, а не разговорите за броя на мигрантите, които са успели да преодолеят оградата по границата ни със стълба.

Експертът припомни данните, че т.нар. балкански батальон в ИДИЛ е наброявал около хиляда души. Някои от тях са убити, други са останали да се бият, а някои са започнали да се прибират в собствените си държави.