Клошарите вдигнаха стандарта и вече не ходят по кофите пеша, а с коли. Това пише в. "Телеграф". 

Нов вид бездомници се появиха в столицата, дори в средите ги наричат ВИП клошари. Те са облечени добре, ходят само по елитните квартали, откъдето събират маркови дрехи, обувки, дори някой изхвърлен лев. А от медта си докарват най-много пари - между 9 и 10 лева на кила от вторичните суровини.  Така бездомниците от кофите взимат близо, че понякога и над 2000 лв. заплата. 

Над 2000 души на ден в София си изкарват прехраната, като събират отпадъци. Те са си разпределили кофите по райони и ресори. Едни събират само хартия, други само желязо.

ВИП клошарите вече щъкат из столицата. Бездомниците вече са вдигнали стандарта си и не ходят от кофа на кофа пеша, а са с коли и са нормално облечени. 

Старите оръфани старци вече не са това, което бяха, коментираха хора от централните райони на столицата. Така на практика клошарят става професия, която се развива добре, и парите които се изкарват от нея, се увеличават. Те преравят кофите за изхвърлени стари маркови дрехи или обувки. Просещите обикалят баровските квартали в столицата с автомобил и там, където има изхвърлена стара метална ограда, стара печка или друг уред, го вземат. 

"Събираме разделно", похвали се възрастен клошар. Той търси само стар метал. По думите му в него са парите. 

В момента  пунктовете за вторични суровини изкупуват килограм желязо средно между 35 и 45 стотинки. Други клошари са се специализирали в събирането на пластмасови бутилки предимно от минерална вода и безалкохолно. Те ги събират, сортират по цветове и ги намачкват, защото така се приемат от пунктовете. Там изкупната цена за килограм пластмаса е между 20 и 35 стотинки на килограм. 

От хартията най-малко се печели, защото в момента килограмът й се изкупува между 7 и 12 стотинки, като цената варира от вида й. Най-скъпо се търгува медта, тя върви за килограм 9 и 10 лева. 

Така на практика, ако един клошар работи усърдно и 5 дни в седмицата, може да изкара 2 бона заплата. 

Тъпчат отпадъци в изоставени соцвозила 
Преди няколко дни жители на кв. "Здравец" в Русе алармираха, че ужасни зловония се носят от соцлада, паркирана пред бл. "Мургаш". 

В нея местен клошар, който правел обиколки по кофите, събирал всякакви отпадъци. Не се минавало без на човек да му залюти на очите, пише dunavmost.som. 

В такива случаи хората трябва да алармират общината, която да разпореди принудително вдигане на автомобила, ако е изоставен от собствениците, или пък да се търси връзка със самите тях.