Ще се търси начин хората да не сменят талоните на колите си, за да спестят от годишния данък за МПС-то. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти.
 
„Ако има вариант да бъде спестено на хората да сменят талоните на колите, в които не е отбелязан екостандарта, то това ще бъде направено”, каза Дончев. По-високата еко-категория на автомобила може да намали годишния данък за неговия собственик.
 
„Преди година и половина положихме много усилия да облекчим работа на КАТ, но за съжаление с променлив успех. Все още има управления на КАТ, където има опашки и струпвания на хора, което е абсолютно недопустимо”, добави Дончев.
 
Той съобщи, че системата за електронно връчване може да се превърне в универсален вход, ползван от държавните органи, банки и други организации. „Там всеки може да ти прати нещо, и от процесуална гледна точка ще е равносилно на получено писмо срещу разписка”, посочи вицепремиерът.
 
Дончев изрази надежда колкото се може по-бързо да приключат процедурите в МВР за внедряването на новите документи за самоличност, които ще са с електронна идентификация.
 
Според него, дори и да се случи максимално бързо – „в рамките на една година”, издаването на новите документи няма да стане изведнъж. Затова всякакви други решения, които предлагат електронната защита, щели да бъдат прилагани. Най-често това бил електронния подпис, но имало други - като лицево или ирисиво разпознаване, които се прилагат в ЕС.
 
„Персоналните идентификационни кодове, които НАП и НОИ издават, не са с достатъчна степен на сигурност и могат да се ползват само за справки” допълни Дончев.