Тричленен състав на Върховния административен съд разгледа молбата на ексглавния секретар на МВР Георги Костов срещу заповедта за освобождаването му длъжност. Единственото доказателство, което бе представено на първото заседание от юрист на Министерския съвет бе докладната на служебния министър Пламен Узунов до премиера Огнян Герджиков.
В нея Узунов твърди, че през 2015 г. Костов притискал петима директори на областни дирекции на МВР – в Монтана, Ловеч, Перник, Видин и Плевен да подадат оставки. С какви методи и средства са били подложени на тормоз висшите полицейски шефове обаче не може да стане ясно, от което се очертава и доста конфузно положение за самия президент Румен Радев.

Единият от споменатите в доклада – директорът на ОДМВР във Видин Константин Джунински каза, че никога не е бил притискан да подава оставка и изрази недоумение защо името му се употребява в сигнала срещу Георги Костов при положение, че самият той работел отлично с него. С което се дистанцира от настоящия си министър, пише "Флагман". 

Джунински заяви, че е използван за създаване на политически интриги. „Това е документ с невярно съдържание, който е подвел премиера и действащия президент г-н Радев”, пледира адвокатът на Георги Костов. До края на месец май тричленният състав на ВАС трябва да се произнесе по казуса. От събраните дотук материали се вижда, че заповедта за отстраняването на бившия главсек на МВР трябва да се отмени.

Костов бе отстранен от системата на МВР още в първите седмици на служебното правителство заради реваншистки настроения срещу него  вътрешен министър Пламен Узунов. Причината – в качеството си на главен секретар Костов предложи за уволнение от ОДМВР-Пловдив Пламен Узунов преди година с мотив, че е покрил доказателства за тежка катастрофа по вина на високопоставен пловдивчанин.

Каква е истината за петимата „репресирани” директори и  унизителното отстраняване на Георги Костов?

През 2015 г. директорът на ОД на МВР в Перник Славчо Станиславов сам настоява да се оттегли от горещия стол, защото дирекцията му е на последно място в страната по разкриваемост на престъпления. Причината за резултатите му не е липса на професионални качества и желание за работа, а спецификата на престъпния контингент в този район.  Според източник на Флагман Станиславов сам поискал да бъде преназначен на друго място преди да му бъде направена атестацията, за да не рискува оценката да го изхвърли от системата. „Славчо Станиславов близо година бе зам.-директор в ОДМВР-Перник преди да се премести със семейството си в столицата, където продължава да работи в системата на МВР и при него няма никаква драма”, казва източник на сайта.

Друг от „репресираните” в заповедта на Узунов е Георги Иванов, ексдиректор на ОД на МВР в Ловеч. Георги Иванов е бил атестиран с изключително ниска оценка за работата му. Впоследствие комисар Иванов я  обжалвал, но на всички инстанции тя е потвърдена, защото е  изготвена законосъобразно. В случая в МВР са действали дори прекалено либерално с Иванов. Предложен му е друг подходящ за него пост в системата, но той е отказал и предпочел да се пенсионира с почести и... разбира се с 20 заплати накуп.

В злополучната заповед е настоящият служебен зам.-министър на МВР Венцислав Катинов.

Присъствието му в списъка  се обяснява с факта, че той се намира в министерството по покана и с благоволението на самия Пламен Узунов.

Най-любопитно обаче е положението с ексдиректора на ОД на МВР в Монтана Иван Георгиев. Той напуска по собствено желание, а не както твърди Узунов – под натиск. Това не подлежи на никакво съмнение, защото комисар Георги Костов  пристига в Монтана и лично уважава с присъствие  тържеството по изпращането му, награждава го с орден за отлична служба. Георгиев  си тръгва с достойно и по никакъв начин не показва нотка на обида. Малко по-късно Иван Георгиев  влиза в активната политика като член на предизборния щаб на президента Румен Радев в Монтана.

До февруари т.г., когато се сформира служебният кабинет, близкият до президентството Иван Георгиев не е споменавал за тормоз и унижение в битието си като директор в МВР през 2015 г.  Самата политическа връзка на Георгиев с Радев с днешна дата носи достатъчно голяма в законов смисъл обремененост, поради което ще е учудващо, ако изобщо се кредитират твърденията му в „схемата” за окалянето на Костов.

Оформя се следната рекапитулация: двама от замесените в МВР-скандала са политически лица – Иван Георгиев и Венцислав Катинов. Третият е напуснал системата заради слаби резултати – Георги Иванов. Четвъртият вероятно е невинен наблюдател на цялата ситуация и поради топлото си място в столицата е обяснимо, че няма смелост да го признае публично – Славчо Станиславов. Петият – Джунински, се дистанцира омерзен.

Излиза, че служебният премиер Огнян Герджиков е допуснал  МВР да оглави човек, лишен от елементарна интелигентност, който надявайки се, че ГЕРБ повече няма да се върне във властта, е подвел напълно съзнателно президента Румен Радев.