9 гранични пункта ще могат да проверяват всички водачи за неплатени пътни глоби при излизане от границите на България. До момента системата работи на ГКПП "Калотина", но до средата на другата седмица се очаква да се пусне и на още 8 пункта.


Това обясни пред БНТ с Георги Любенов инспектор Иво Писанов от "Пътна полиция".

На шофьорите ще се прави проверка дали имат задължения и невръчени документи. В по-голямата част българите си заплащат глобите, при наличие на невръчени документи те се връчват и продължавате пътя си. Ще се предоставя възможност за заплащане на глобите чрез ПОС терминал, обясни инспектор Писанов.

"Целта на цялото мероприятие не е да съберем глобите, а превенцията", каза Писанов.

Трябва да спазваме законите и когато нарушим даден такъв, съответно се предвижда наказание. Всъщност, недобросъвестната част от нарушителите е една много малка част от шофьорите у нас, подчерта инспекторът.

"Това е един вид тактическо действие, защото ние повече страдаме от транзитно преминаващите през страната нарушители, които си позволяват да карат с висока скорост. Цялата операция има две цели - връчване на фишове и превъзпитаване на водачите", каза още той.

По думите на инспектор Писанов, се очаква акцията на "Пътна полиция" да има ефект и върху намаляване броя тежките пътни произшествия.