bTV усилено търси нов директор на новините си след оттеглянето на Антон Хекимян, но засега удря на камък. 

За конкурса са били интервюирани поне десетима от ключовите журналисти в нюзрума на телевизията. Тъй като няма фаворит, не е изключено шеф на новините да остане настоящият главен изпълнителен директор на bTV Media Group Ралф Бартолайт, който пое и тази длъжност след оттеглянето на Антон Хекимян.

Именно имиджовият удар около кандидатурата на Хекимян за кмет от ГЕРБ кара компанията собственик на bTV, чешката PPF, сега да е изключително внимателна в подбора.

За позицията са интервюирани главният редактор на bTV Новините Веселина Петракиева, зам.-главният редактор на новините Асен Иванов, продуцентът на "Тази събота" Весела Кисьова, кореспондентът в САЩ Ясен Дараков, кореспондентът във Великобритания Васил Христов, продуцентът Ралина Тропанкева, журналистите Димитър Анестев, Ивайло Везенков, Петър Нанев и др.

Поканени са били и бившият шеф на новините на bTV Люба Ризова и някогашната продуцентка на новините Виктория Бехар, но двете са отказали. Поканата е отклонил и водещият на "120 минути" Светослав Иванов.

Чешката централа на телевизията е ангажирала чешка агенция за подбор на персонал, a пресетите кандидатури се одобряват лично от мениджмънта в Прага. Попадналите в кратката листа са имали и събеседване в Чехия с Душан Швалек, главният оперативен директор на СМЕ, която е част от чешкия инвеститор PPF, собственик на bTV Media Group.

Според някои източници в първоначалния етап на селекцията са интервюирани вътрешни кадри, а след това - и външни за телевизията професионалисти. Канени са журналисти на ключови позиции в NOVA и с опит в БНТ, научи OFFNews. Те обаче са отказали. От bTV за момента не коментират процеса по избора на нов директор. 

Сега в ролята на директор на новините и актуалните предавания е временно от СЕО-то Ралф Бартолайт заедно с главния редактор на „bTV Новините“ Веселина Петракиева, главния редактор на „Актуални предавания“ Искра Владимирова и с мениджъра уеб съдържание & изпълнителен продуцент на редакция “Спорт“ Владислава Лазарова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук