Не се предвиждат компенсации за закупилите винетки заради въвеждане на извънредното положение у нас. Това става ясно от отговор на депутатски въпрос на финансовия министър Владислав Горанов, пише "Монитор". 

Министърът изтъква две причини. От една страна, няма забрана за всички видове пътувания. От друга – ако има компенсация за закупилите винетки, това може да е дискриминационна мярка за плащащите тол такси.

"Независимо от това, водеща роля при обсъждането и оценката на подобни мерки би следвало да има Министерството на регионалното развитие и благоустройството", посочва Горанов.

Той дава и подробна справка за закупуването на винетки от 13 март – датата на обявяване на извънредното положение, до 1 април. През този период са закупени: 71 360 годишни винетки, 988 месечни, 1 587 тримесечни, 36 192 седмични и 9 140 уикенд винетки.

За сравнение, през същия период на миналата година са били закупени: 130 166 годишни, 15 399 месечни, 2 463 тримесечни, 90 555 седмични и 29 451 уикенд винетки.

"От направената съпоставка е видно, че мерките влияят и на потребителите на пътя и те реагират за инцидентните пътувания като в резултат на това е налице трикратно намаляване на закупените седмични и уикенд винетки, както и повече от четири пъти намаляване на годишните винетки", посочва Горанов.

Той изтъква, че Законът за мерките и действията по време на извънредното положение по същество не определя в нито една своя норма режим на неплащане на държавни такси, към които спадат и винетките за ползване на пътната инфраструктура на база време.