Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов написа във фейсбук, че извънредното положение трябва да бъде по-кратко заради икономическата криза.

Ето неговото становище:

"Вчера Министерски съвет депозира в Народното събрание искане за продължаване на извънредното положение до 13.05.2020 г. Мотивите са една страничка и всеки гимназист може да ги сътвори само на база ежедневната негативна информация, която медиите бълват.

Няма анализи, прогнози, някаква стратегия, която да покаже как, докога и защо трябва всички български граждани да се самоограничават, а стопанската инициатива на практика да е на ръчна спирачка.

За нас във ВМРО остава неясно защо при стагнираща икономика, ескалираща безработица и срив на доходите нямаме интелигентен анализ и стратегия, която да повиши защитата на уязвимите групи, но да даде възможност на другите да започнат поетапно връщане към нормалния живот.

Проблемът с covid19 е сериозен и глобален, взехме на време строги и правилни мерки, ограничихме пораженията и всичко това беше подкрепено от ВМРО.

Сега ни се предлага датата 13.05. Защо не 01.05. или 27.04.? С какво първата дата е по-добра от другите? Колко живота повече ще спасим и колко вреди на благосъстоянието на българите ще нанесем? А не е ли възможен и трети път, при който защитата да се фокусира върху нуждаещите се – възрастните хора и хронично болните?

Така бихме имали повече пари да ги подкрепим, а по-малко рисковите групи да се върнат към нормалното си трудово битие. Хората да разчитат на плодовете от труда си, а не на подаяния от държавата, а колелото на икономиката да се завърти...

Това са въпросите, на които ние от ВМРО утре ще търсим отговор по време на заседанията на парламентарните комисии.

Ако не получим задоволителни отговори от изпълнителната власт, ще предложим срока на извънредното положение, който със сигурност трябва да се удължи, да е до края на април. Тогава Народното събрание да се събере пак, да анализира ситуацията и да го удължи нанаово или, ако заплахата от епидемията е отминала, да върне страната към нормалното и ежедневие."