Глухонеми изскачат в пиковите часове между колите на бул. „Сан Стефано“ в Бургас, чукат по стъклата на автомобилите, чакащи на червен светофар, поставят на изпитание реакциите на шофьорите и собствената си безопасност, пише BurgasInfo.

Миловидни момичета на възраст около 16-18 години са се позиционирали на кръстовището на ул. „Христо Ботев“ и „Сан Стефано“, стиснали наръч с листовки за набиране на средства за благотворителни каузи.

В момента, в който светофарът светне червено, се спускат между колите, започват да тропат настойчиво по прозорците и с дланта си да лепят листовките по тях, за да дадат водачите своята лепта.

Светне ли зелен светофар за водачите, глухонемите сменят разстановката. Тогава на прицел на пешеходците, чакащи на червено. Момичетата бутат в ръцете им същите листовки и с жестове молят хората да извадят портфейлите си, за да дадат някой лев.

Впрочем, светофарът на кръстовището на бул.”Сан Стефано” и ”Христо Ботев” е с най-продължителен сигнал не само в Бургас, но и в цялата страна. Чака се по 120 секунди, а в най-натоварените часове преминаването през този участък изпъва докрай нервите щофорите.

Очевидно, проблемът се регулацията на трафика, е отворил нова пазарна ниша и по-находчиви са превърнали недостатъка в предимство и печелят от дългото чакана на колите.

Самодейна ли е акцията на момичетата, които с риск за живота си, слаломират между колите, уж в името на благородно дело, или пък зад тях стои друг организатор на "благотворителната инициатива", трябва да установят властите.

От BurgasInfo уточняват още, че от дистанция инструкции на групата от глухонеми момичета с жестове подавал млад мъж с чанта за пари през рамо.