За нов случай на измама около границата на България с Турция сподели потребителка на Facebook. Припомняме, че измамници дебнат около граничнитe пунктове с южната ни съседка и се опитват да взимат пари от наши съграждани.

Някои са досадни продавачи на знамена, но други не се свенят да се представят r за служители на реда, които събират мними глоби.

Преди седмици, мъже се опитват да глобят преминал границата, заради това че не е носил предпазна маска в своя автомобил.

Миналата седмица жена преминава през граничен пункт Лесово. Близо до ГКПП-то, на около 100 метра по шосето, колата ѝ бива спряна от мъже, представящи се за служители на реда. Това, което кара жената да заподозре измама, е че нямат униформи и не се легитимират.

Следва искане на пари, поводът – пътниците са без предпазни колани, а мъжете говорят развален български.

"Глобата" се оказва плаваща, първоначално "полицаите" искат 150 лева, после 50 лева, съгласни са дори на 20 лева. На предложението на пътниците в колата да заплатят в лири, измамниците твърдо държат да получат българска валута. Цялата ситуация продължила 15 минути и завършва с даване на 40 лева, за да спре тормоза.

Ето какво пише самата потърпевша Марина Димова: 


"Пазете се хора! В петък сутринта влизаме ние от Лесово (към 6 ч.), минаваме проверка и сме на последното гише, минаваме и него и тръгваме вече да се качваме по пътя, при което точно след няма и 100 метра, ни спират уж полицаи, но без униформа, без да се представят, без палка и ни викат а колани май нямате(на техния развален език), почна да си говори глупости и ни викат дай 50 лева, дай 150 лева. Ние му казваме, че нямаме бг лева и да му дадем лири, той вика - а не не лев лев, ай дай, дай, 20 лева. В крайна сметка ни държа 15 минути, дадохме му 40 лева и ни пусна. Незнам дали ви се е случвало, но се пазете!"

Схемата е вече добре позната на редовно пътуващите в маршрута. Коментиращи споделят, че редовно някой се опитва да "таксува" туристите.

Ето какво споделя Десислава Горова: 

"На Капитан Андреево ни се е случвало много пъти, точно след последната бариера, костюмирани, изглеждат като персонал от границата - започват с обяснения какви са ограниченията на скоростта в Турция, че трябва да слагаме колан и т.н. и накрая - трябва да вземете тези знамена и да ги сложите на таблото, да знаят че сме ви проверили и предупредили и да не ви спират, 10 лв. Добре, че ни бяха предупредили предварително, та не се вързахме. Дори се е случвало да тичат пред колата и да размахват палка, когато не спрем. Един щяхме да го сгазим".

Други потребители пишат, наглата схема не е прецедент за района на ГКПП Лесово:

"И на "Капитан Андреево" ги има. Ние се хванахме веднъж преди 4 години -ама тогава тарифата беше 10 лв. От тогава колкото и пъти да ходим, въобще не спираме. Така че внимавайте и на "Капитан Андреево" и въобще не спирайте".

Призоваваме пътуващите да се запознаят с правилата за придвижване в съседните държави, противоепидимичните мерки и да бъдат внимателни с хора, представящи се за служители на реда, които са без отличителни знаци, за да не станат жертва на измамници.