Американските власти предупреждават за най-нови телефонни измами, свързани със злоупотреба с т.нар. гласов подпис. Регистрираните случаи на такъв вид финансова измама в Ню Йорк вече са десетки. За това предупреждава един от най-големите американски телевизионни канали Си Би Ес, предаде БНР.
Обаждането идва от непознат номер, познат глас пита: "Чувате ли добре?". При отговор "Да", без да подозирате, попадате в схема на финансова измама. Съгласието ви е записано и в следващите седмици сте застрашени от начисляване на такси или източване на банковата сметка. Експертите съветват да не се отговаря на обаждания от непознати номера, а при зададен въпрос положителният отговор да бъде "Съгласен съм". Не се препоръчва и предоставянето на каквато и да е лична информация или потвърждаване на телефонния ви номер.

За злоупотребите с биометрични данни освен за българските граждани в САЩ има ли риск от такъв вид измами в България, коментира Спас Иванов, специалист и лектор на конференции за информационна сигурност.