Изследователи от Университета за наука и технологии в Тронхайм, Норвегия, са установили, че сушито и други сурови морски дарове могат да бъдат източник на устойчиви на антибиотици супербактерии, пише сп. "Фронтиърс ин майкробайолъджи".

Учените са изследвали различни разновидности на бактериите Aeromonas в морски дарове, които не са били подложени на щателна обработка, предназначена за унищожаване на микробите. Резултатите показват, че щадящата обработка, като студено опушване на рибни продукти, не гарантира премахването на бактериите Aeromonas.

Повечето от изследваните варианти на бактерията вероятно са патогенни, но за здравите хора рискът да се разболеят е много малък. Въпреки това съществуват рискови групи.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

Опасност

"Бактериите в сушито, сашимито и студено пушените рибни продукти могат да представляват риск за хората, които често консумират тези храни, особено за хората със слаба имунна система, децата и възрастните", казват авторите на изследването.

Друг проблем е способността на бактерията Aeromonas да обменя генетичен материал с други бактерии. Някои щамове могат също така да предават антибиотична резистентност от един вид на друг. Яденето на морски дарове, заразени с резистентни бактерии, може да ги разпространи.

Резистентните бактерии се превръщат във все по-голям проблем в световен мащаб, тъй като причиняват инфекции, които се лекуват трудно, а в някои случаи срещу тях не действа нито един антибиотик.

Микробите се предават между животните и хората чрез храната и околната среда, така че само намаляването на употребата на антибиотици не е достатъчно, за да се предотврати развитието на супербактерии, напомнят учените.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук