Козунаци-менте ще залеят пазара за Великден, предупреждават хлебопроизводители. Цената им е от 20 до 50% по-ниска от тази на традиционния продукт, но в тях няма нито мляко, нито захар, нито яйца. Те се приготвят от полуфабрикатен "козуначен микс", съобщи TV7.
Тези козунаци обаче не са опасни за здравето. В състава на козуначения микс има яйчен меланж, оцветители, подсладители и консерванти &ndash; или така наречените Е-та. И въпреки че не са опасни, някои съставки могат да доведат до чревни проблеми при хора с по-чувствителен стомах, освен това могат да предизвикат алергии и обриви.<br /> <br /> От две години козунакът попада в групата на печивата, а не на хлебните изделия, за които има по-строги изисквания. Това развързва ръцете на производителите да използват различни полуфабрикати, които липсват в традиционните продукти.<br /> <br /> Ето съветите на експертите как можете лесно да разпознаете на търговския щанд козунака, приготвен от истински продукти - традиционният козунак има голям обем и леко тегло, за разлика от европейските марки българският козунак не съдържа консерванти и няма срок на годност по-дълъг от 10 дни. При останалите срокът на годност е от 6 месеца до 1,2 години.<br /> <br /> Любопитен обаче е фактът, че един от пазителите на традиционната българска рецепта за козунак е холандец. Преди 10 години, когато Джон Хълсбош, започнал производството си, опитал за първи път нашенския великденски обреден хляб и се влюбил във вкуса му. Месеци наред обикалял страната в търсене на перфектната рецепта. Именно българските баби са тези, които му предават знанието за правене на козунак. Макар и пълна тайна, рецептата на холандеца се радва на голяма популярност сред клиентите на малката пекарна в центъра на София.<br /> <br /> От Агенцията за безопасност на храните ни увериха, че освен щателните проверки за качеството на храните по празниците, контролът ще бъде осъществяван и целогодишно като ще се следи за некачествени и вредни продукти. /БЛИЦ<br /> <br />