Попълнете търсена ключова дума или фраза

Външно бие тревога за българите: В тази страна има опасност от терористични атаки!

https://blitz.bg/obshtestvo/vnshno-bie-trevoga-za-blgarite-v-tazi-strana-ima-opasnost-ot-teroristichni-ataki_news795095.html Blitz.bg

Сигурността е засилена в централната част на Делхи, където ще се проведе националният парад, в присъствието на президента и премиера на страната

София, България 22 Ян. 2021, 18:11 851 прочита 0 коментара
Индийските властите издадоха предупреждение за терористична опасност в Делхи, във връзка с честването на Деня на Републиката на 26 януари т.г. Възможни са атаки от групировки на Ал-Кайда и Про-Кхалистан (сикхско сепаратистко движение), съобщиха от Външно министерство.

Сигурността е засилена в централната част на Делхи, където ще се проведе националният парад, в присъствието на президента и премиера на страната.

Полицейските сили са увеличили своето присъствие около многолюдните пазари и местата за пазаруване, подземните метростанции, в индустриални центрове като Gurugram и Noida, където са разположени много офиси на чужди фирми. Въведени са допълнителни мерки за сигурност по междущатските граници с Утар Прадеш и Харяна.

Възможно е да бъдат изградени специални контролни пунктове за превозни средства в близост до граничните входни пунктове за контролиране на входящия трафик.

Делхи и Мумбай - политически и финансови центрове в страната - са с висока степен на уязвимост поради тяхното социално-икономическо значение.

На 26 януари т.г. е обявено провеждането на моторизирано шествие от трактори на външния околовръстен път на Делхи, като форма на протест на профсъюзите на земеделските производители.

Има опасения, че събирането на големи групи от хора в покрайнините на столицата може да бъде използвано за предизвикване на инциденти от забранени сепаратистки организации като Sikhs for Justice.

Придвижването на тракторите по пътя Делхи - Чандигарх може да обхване големи части от него. Провеждащите се по едно и също време две събития с многолюдно участие могат да затруднят урегулирането на движението от страна на полицейските сили и осигуряването на сигурността по време на протеста на фермерите.

Влизането на превозни средства в Делхи може да бъде спряно преди финалните репетиции за парада (23 януари) и основното събитие (на 26 януари).

Възможни са инциденти в засегнати от бунтове райони като Джаму и Кашмир и североизточната част на Индия около Деня на Републиката. СМИ в Кашмир редовно съобщават за инциденти между правителствени сили и сепаратистки активисти. Полицията предупреждава, че терористите могат да се опитат да нарушат обществения ред в навечерието на Деня на Републиката.

Очакват се засилени проверки в транспортните центрове, особено на летищата, което ще доведе до забавяне на придвижванията.

Съвети към българските граждани, намиращи се или пътуващи за Индия:

-    да избягват места с висок риск от терористична заплаха в дните около Деня на Републиката;
-    да вземат под внимание строгите мерки за сигурност, които могат да причинят забавяне и неудобство при пътуването, задръствания, отклоняване към алтернативни маршрути и пр.;
-    да избягват обществени места със струпвания на хора, в т.ч. пазари;
-    да проявяват предпазливост при посещения на места, където се събират чужденци;
-    да носят документи за самоличност и пътуване;
-    да следят съобщенията на местните медии.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 или при извънредна ситуация и в извън работно време на тел.: + 91 9910999498.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам