Загрижени сме от развитието на ситуацията и продължаващата криза“. Това се казва в позицията на МВнР във връзка със ситуацията в Република Македония. „След успешно проведените парламентарни избори в края на миналата година, очакванията бяха за създаване на стабилно правителство, което да има ясен мандат за провеждане на необходимите реформи, съгласно договореностите между всички политически лидери от Пържино. За съжаление до този момент това не се случи“, се посочва още в позицията на българското външнополитическо ведомство, цитирана от БГНЕС.
След предсрочните парламентарни избори от 11 декември 2016 г. Република Македония изпадна в сложна политическа ситуация поради невъзможността да се сформира правителство. Лидерът на най-голямата политическа партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски върна мандата на президента Георге Иванов на 28 януари. След това държавният глава проведе политически консултации с всички политически партии и поиска следващият мандатоносител да представи поне 61 подписа и да гарантира спазването на Конституцията. На 27 февруари лидерът на СДСМ предаде подписите на Иванов, включително и на трите албански формации, които подписаха т.нар. „Албанска платформа“. 

На 1 март Георге Иванов заяви, че няма да връчи мандат за съставяне на правителство на нито една партия или личност, която нарушава единството и целостта на Република Македония. Той подчерта, че след проведените избори на 11 декември чужда държава и нейният премиер директно са се намесели във вътрешните работи на страната и в чужбина /Албания - бел.ред./ е била изготвена т.нар. "Албанска платформа". 

„Няма да дам мандат за съставяне на правителство. Ние нямаме резервна държава. Нямаме право да унищожаваме държавата си. Чужди платформи не могат да бъдат условие за съставяне на правителство. Няма да дам мандат нито на партия или на човек, които застрашават териториалната цялост. И няма да отстъпя от това“. С тези думи македонският президент мотивира отказа си да даде мандат на Зоран Заев.