Македонският президент Георге Иванов няма да връчи мандат за съставяне на правителство. В специално обръщение Иванов заяви, че няма да връчи мандат за съставяне на правителство на нито една партия или личност, която нарушава единството и целостта на Република Македония, уточнява БГНЕС.
Той подчерта, че след проведените избори на 11-ти декември чужда държава и нейният премиер директно са се намесели във вътрешните работи на страната и в чужбина /Албания - бел.ред./ е била изготвена т.нар. "Албанска платформа". 

Това означава Македония да бъде поставена като заложник и на подчинение на чужда държава, което води до промяната на държавното устройство. Очаквах политическите партии да осъдят този акт... 

„Това са сериозни моменти от историята на Македония. Избирателят е този, който решава. Гражданите гласуваха за политическите платформи, а не за чужди платформи.... Аз се заклех да спазвам Конституцията. Съвестта не ми дава право да дам мандат. Няма заплахи и закани, които могат да ме накарат да наруша законите и Конституцията на страната”, каза още Иванов. 

„Няма да дам мандат за съставяне на правителство. Ние нямаме резервна държава. Нямаме право да унищожаваме държавата си. Чужди платформи не могат да бъдат условие за съставяне на правителство. Няма да дам мандат нито на партия или на човек, които застрашават териториалната цялост. И няма да отстъпя от това”, увери македонският президент. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!