Обвиненият в предизвикване на пожар по непредпазливост пловдивски клошар Любомир Данчев категорично отрича да има нещо общо с изпепеляването на 4-те Тютюневи склада в Града под тепетата. Припомняме, че лумнал огън през лятото унищожи напълно 4 тютюневи склада, 3 от които са паметници на културата. Нанесените щети, според експерти, са за над 11 млн. лв. Според обвинението клошарят се е подвизавал в първата изгоряла сграда, хвърлил е неизгасен фас от цигара в кошче за боклук, отпадъци, одеяла и дюшеци са тлеели, докато са лумнали.
Днес стартира делото, на което Данчев заяви, че е пушил, но е загасил цигарата си в пепелник и е категоричен, че не я е хвърлял в коша за боклук. Освен това в период от няколко часа преди да лумне огънят бездомникът е бил в кафене, близо до склада, в което е помагал.

„Невинен съм, не съм запалил тютюневите складове. Не са ми предлагани пари, за да го направя и не знам кой може да стои зад това. Не се признавам за виновен, напразно ме държат в затвора”, заяви клошарят.

По делото бяха разпитани няколко свидетели. Процесът продължава и в момента. В четвъртък и петък отново ще има заседания.
Ще бъдат разпитани общо 45 свидетели и 15 вещи лица, които ще представят експертизи.

Днес стана ясно още, че разследващите водят паралелно разследване дали някое служебно лице не е съпричастно към пожара, като е проявило безотговорност. Ченгетата не са открили и дали има поръчител за огъня и към момента единственият обвиняем е Любомир Данчев.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!