"Такъв тип гмуркания се провеждат с екип, който е отвън. С техник, лекар, оператор на барокамера".

Това заяви в ефира на Нова телевизия водолазният инструктор Румяна Боева по повод трагедията с младия матрос Спас Пенчев, издъхнал по време на годишните медицински прегледи на водолазния състав на Военноморските сили с имитационни водолазни спускания.

"Винаги има аудио и визуална връзка с хората, които са вътре. Нищо не би могло да се обърка от техническа гледна точка в едно такова гмуркане", поясни Боева, която е с 40-годишен стаж като водолаз. 

Запитана колко време прекарват в барокамерата по време на обучения водолазите, Боева отговори:

"Според режима на излизане от дълбочина, между два и четири часа. Влизат двама, трима. Никога човек не е сам в барокамерата. Ако стане такъв инцидент, не може веднага да реагира екипа отвън, защото това е вързано с много технически неща, които трябва да се направят. 

Трябва да се свали налягането до 0 градуса, да се разхерметизира камерата. В противен случай... то просто е предписание, не може да се случи по друг начин. Няма как моментално да се спре, да се извади въздуха и да се разхерметизира камерата и да може да се окаже помощ на пострадалия", поясни още тя.

"Има индикатори, които ако са на лице преди да влезеш там, се отлага съответната тренировка", коментира инцидента и президентът на КНСБ Пламен Димитров, който е завършил военноморско училище и бе следващия гост в студиото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!