Военният съд в Сливен потвърди решението на окръжния прокурор Байчо Кулев, който постанови да се прекрати наказателното производство срещу граничен полицай Михаил Цонков. Магистратите отбелязаха, че решението на Сливенския военен съд може да бъде обжалвано в седем дневен срок пред по-висша инстанция, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.

По чл. 123 от НК - за причиняване на смърт по непредпазливост бе обвинен граничният полицай Михаил Цонков. При самоотбрана и защита на държавната ни граница Цонков простреля турски рибар-бракониер, който по-късно почина от раните си.
Инцидентът стана на 17 април тази година край Резово в български териториални води. Тогава екип на „Гранична полиция" направи опит да залови турски кораб бракониерстващ калкан въпреки забраната. Турските рибари не се подчиниха на заповедта да предоставят документите си за проверка и оказаха съпротива като използваха канджи срещу българските гранични полицаи. Тогава Михаил цонков простреля Ялчън Ерджан, който почина на път за болницата. А двамата му братя - Заим и Енгин Елджан бяха осъдени от Районния съд в Царево на по една година условно и да платят обезщетение от по 500 лева на единия от ранените български гранични полицаи. Двамата в момента обжалват наложеното им наказание. /Марина Шиварова, БЛИЦ