Градусите в политиката отново се покачиха до точката на кипенето. БЛИЦ потърси лидерът на Атака Волен Сидеров по най-актуалните теми в държавата. Ето как Сидеров отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.
- Г-н Сидеров, как ще коментирате протеста пред сградата на Министерския съвет срещу сделката за придобиването на ЧЕЗ?
- За мен най-важни са фактите. Вестник "Дума" на първа страница в броя си от 7 март излиза с челно заглавие на първа страница "Национален протест срещу сделката ЧЕЗ". Това означава, че БСП организира протест срещу сделката за придобиването на ЧЕЗ.

По пътя на логиката - какво означава протест срещу сделката "ЧЕЗ"? ЧЕЗ е държавно чешко предприятие, на което през 2004 година му бяха дадени около една трета от българското енерго срещу по-малко от стойността на жиците му.

По същият начин бяха продадени и останалите две трети от дружеството.

От 2005 година до днес аз съм заявявал хилядократно своята позиция срещу тази сделка. Представял съм пред всички правителства едно след друго документи, които разобличават ЧЕЗ, "Енерго про" и ЕОН, а след това и EVN в неспазване на договора, който са подписали. Имаше официален доклад на ДКЕВР през 2010 година, в който тези нарушения бяха установени по безспорен начин.

Тогава като лидер на единствената националистическа парламентарно представена партия настоявах тези ЕРП-та да се върнат в патримониума на държавата и с печалбите от стотици милиони на година (според експерти в енергийния бранш те са не по-малко от 200 млн.лева) вместо да влизат в пенсионни фондове в България, част от тях отиваха в чешки и австрийски пенсионни фондове. Т.е. бедните пенсионери храниха по-богатите чешки и австрийски пенсионери през всичките тези 14 години от 2004 до настоящата 2018 г.

И сега, когато не лявата социалната партия БСП, а дясноцентристката ГЕРБ плюс центристката Обединени Патриоти, направиха първи стъпки към връщане на ЕРП-тата в български ръце, като комбинация от частно и държавно притежание, БСП изведнъж изважда пари и плаща 50 автобуса, за да дойдат хора в центъра на София и да кажат, че са против сделката.

Тези хора, според ръководството на БСП, са за това българското енерго да остане в ръцете на ЧЕЗ, "Енерго про" и EVN. Фактически БСП заявяват с този протест, че са против българската държава да влезе с 34%, което е блокираща квота и по този начин да регулира цената на тока и да не позволява българският народ да бъде ограбван. С този протест БСП се явява защитник на чужди компании, които колонизираха България.

- Очаквате ли сделката за ЧЕЗ да бъде финализирана?
- Да, очаквам, защото вече купувачът заяви такова намерение. Няма нужда от промяна в Закона за енергетиката, ако купувачът предложи 34% от дяловете на ЧЕЗ на държавата. Това е блокираща квота и държавата се връща в ЕРП-тата.

И това, което БСП през 2005 и 2009 не можа да направи, го правим ние от ГЕРБ и Обединени патриоти.

В това няма нищо нередовно, тъй като във Франция основната електрическа компания е 84% държавна. Ние следваме западноевропейския пример. 

Социологията показва, че българските граждани също искат държавата да има дялове в ЧЕЗ.

- Как ще коментирате обидите на Валери Симеонов по адрес на руския патриарх Кирил?
- Изявлението на Симеонов по БНТ не беше съгласувано с мен и с Красимир Каракачанов.

В това изявление Симеонов си позволи да нарече главата на най-голямата православна църква в света "лъжец" и "измамник". Аз не мога да не реагирам на това, тъй като съм вярващ човек и богослов. Мисля, че съм единственият дипломиран богослов в това НС.

И тук искам да уточня - православната църква не е държавна принадлежност на една или друга държава. Нашата църква е богочовешки организъм, чийто глава е спасителят Исус Христос, а ние всички вярвящи християни сме тялото на църквата. Да нападнеш патриархът на една православна църква за мен е равностойно на ислямистки и джихадиски акт.
 

Категоричен съм, че Валери Симеонов трябва да се извини на руския патриарх, че го нарече "лъжец" и "измамник". Това са преки обиди, които най-големият враг на християнството не си е позволявал да изрече.

Ако Симеонов не се извини, той ще потвърди себе си като враг на православието, т.е. на Бога. Тогава аз не мога да правя компромиси.

Аз съм правил компромиси, когато съм бил обиждан в личен план. Имаше момент, в който и избирателите на Атака бяха обиждани като такива. В името на единството и държавността с огромна отстъпка от моя страна съм подминал тези моменти. Но обида към вярата и православната църква не мога да подмина. Тук ще бъда безкомпромисен.

- В какво ще се изрази Вашата безкомпромисност, ако Симеонов не се извини за думите си?
- В стъпки, които ще бъдат една след друга, но които сега няма да разкривам.

Но подчертавам, че тук ще бъда безкомпромисен!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ