Би могло да има правителство и от 1-ви и от 3-ти мандат. Това заяви в ефира на БНТ журналистът Петър Волгин. "Всички политически сили бяха обидени от начина по който се предложи кабинет. Аз смятам , че ИТН има право да си предложи кабинет и да не му се обиждат.", допълни той.

"Не е въпросът за обидата. Когато си в парламента е добре максимално да получиш подкрепа, но най-малкото доброто възпитание изисква да се говори.", контрира го политологът Буруджиева.

"Разговорите са си пазарлък. Това е българското договаряне. Хубаво е, че това го няма сега", категоричен е Волгин.

"Гласуваха за ИТН, защото тя е различна. Не е минус, че тя действа по различен начин. Техните гласоподаватели сигурно са доволни. ", смята още журналистът.

"Статуквото не е това, че има правила. Да, те имат право да правят това, но това не води до добри резултати. Ние тук не се изслушваме, какво остава за тях в парламента", ядоса се Буруджиева на прекъсванията на Волгин.

"Аз силно се надявам, че ИТН ще си преразгледат икономическите приоритети и няма да предложат пак от същото. Това е критиката ми към ИТН", каза още Волгин. "Никой не може да каже ще се състави ли мнозинство."

"Смятам аз, че ще има правителство. Тук не е това проблема, а после как ще се взимат решенията.", категорична е Буруджиева.

"За мен пък големия проблем е с какви идеи ще управляваме. Ако ИТН излязат с тия ултралиберални зомбита , животът на парламента ще е много кратък", заяви Волгин.

"Има някакво напрежение между Радев и ИТН.", смята политологът Смилов.

"Струва ми се, че има свръх задача да се уволняват хора от предишното правителство. Струва ми се, че се уволнява заради самото уволнение и се натриват носове. Случаят Кантарджиев беше такъв", каза Волгин.

Проблемът не е в хората или начина, по който са предложени. Това е против парламентарната логика за избор на нов кабинет. Това заяви още политологът Даниел Смилов.

„10-те идеи на Слави Трифонов не бяха програма. В парламентаризма управлява мнозинство, нямате ли го – не се носи отговорност. На практика ние нямаме политическа конструкция“, подчерта той.

„От днешната пресконференция имаше позитив – очерта се едно потенциално мнозинство. Задачата на Слави е да предложи формула от политики, зад които мнозинството да застане“, отчете политологът.

„Да не се окаже, че зад някакъв байрак на промяна да получим ново статукво. Това би било подмяна на вота“, предупреди Смилов.

„Плаващите мнозинства са най-прекия път към подмяната. Дали Ники Василев е бил най-добрия кандидат, трябва да е технократ.

Липсата на мнозинство е най-големият проблем. Има един курс към предсрочни парламентарни избори. Реалният проблем е дали Слави Трифонов е антисистемен играч, искащ да преобърне нещата с постоянно явяване на избори или ще се опита да състави демократичен кабинет.

„Големият проблем не е как ще си осигурим това мнозинство, а с какви идеи ще управлява.

Ако излезе ИТН с техните ултралиберални възгледи на зомбита, живота на това правителство ще е твърде кратък“, прогнозира Смилов.

Според Смилов вариантът за мнозинство е между ИТН, ДБ и ИСМВ, с подкрепата на БСП.

„Идеите трябва да са ясни и хоризонтът също. Другият вариант е отиване на избори отново“, смята той.