Варненският окръжен съд присъди 8 години и половина "лишаване от свобода" на Владко Х. от Варна, заради това, че през май миналата година умишлено убил съседа си Яким Иванов. Въпреки, че в хода на досъдебното производство 41 годишният варненец не е признал вината си, днес процесът премина при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт, и отказ от гледане на делото по общия ред.
Съдът му присъди наказание под минимума от 10 години, предвиден в НК. Освен ефективната присъда Владко Х. ще заплати на съпругата и на двамата наследници на убития общо 55 хиляди лева, обещетение за неимуществени вреди.
Владко и Яким били съседи, които поддържали добри отношения. На 4 май миналата година подсъдимият установил, че Яким блъснал със своя автомобил паркираната пред дома му кола. Владко се ядосал и предупредил съседа си да не мести колата преди да дойде КАТ. Яким обаче паркирал своя автомобил без да дочака пътните полицаи и това вбесило пострадалия от лекия инцидент Владко. Той нанесъл три удара с тесла по главата на съседа си и се прибрал в дома си. Яким изпаднал в безсъзнание на тротоара, където го открила съпругата му. Въпреки хирургическата намеса и проведеното лечение, 11 дни след инцидента Яким починал. Експерти установили, че причината за смъртта била тежката контузия на мозъка и на мозъчния ствол.
Близо 4000 лв са разноските по делото и държавната такса върху присъденото обещетение, които Владко Х. ще заплати на държавата и на близките на убития. Присъдата подлежи на въззивен контрол пред Варненския апелативен съд. /БЛИЦ