Служителите на МВР да спрат безусловно проверките на шофьори и пътници за неплатени глоби по граничните пунктове.


Полицаите нямат право да вземат книжката, да спират автомобила от движение или да налагат други принудителни административни мерки, с които да пречат на свободното напускане на пределите на страната.

Това постанови окончателно състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Соня Янкулова, съобщи правният сайт „Лекс“.

„Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“, сочат върховните магистрати в решението си.

Делото, по което е произнасянето, е заведено от адвокат Иглика Брусева от дружеството „Георгиев, Тодоров и Ко“, след като в средата на юни МВР започна проверки на пунктовете Кулата и Илинден на границата с Гърция.

Първата инстанция - АдмС-Благоевград, отхвърля искането, но съставът на ВАС е категоричен, че с проверките за неплатени глоби полицията нарушава и Конституцията на РБ, и правото на ЕС.