За момента 230 000 българи са се регистрирали по статут на уседналост във Великобритания, а за 213 000 вече има отговор. До 30 юни е срокът за регистриране по схемата. Това коментира зам. външният министър Георг Георгиев по повод напускането на ЕС на Обединеното кралство.

Това на практика означава, че за близо два месеца броят на регистрираните нашенци се увеличил с около 10 000, информира "Монитор". 

Към 31 октомври миналата година броят им е бил 220 570, което ни нарежда на шесто място сред страните - членки на ЕС, сочат данните на Министерството на външните работи, предоставени в отговор на запитване на „Монитор“. Към края на октомври миналата година временен статут на уседналост са получили общо 202 440 българи.

Крайният срок за подаване на заявления за придобиване на статут на уседналост е 30 юни 2021 г. Българските граждани, а и всички останали граждани на ЕС, които са придобили временен статут на уседналост (pre-settled status) във Великобритания, имат право да отсъстват от Великобритания в продължение на 2 поредни години, освен ако не искат да получат постоянен статут на уседналост (settled status). За постоянен статут на уседналост се изисква в 5 последователни години гражданинът да не е отсъствал повече от 6 месеца във всяка от тези години от Великобритания.

Трябва да се има предвид, че всеки случай се разглежда индивидуално и се допускат изключения, например при болест, раждане, държавна служба и т.н., като се допуска този срок да се надвиши веднъж, но не повече от 12 месеца, припомнят от външно министерство. От 1 октомври ще са нужни международни паспорти, преди това ще се пътува с личните карти.

Предстои до 28 февруари Европейският парламент да доуточни сделката Брекзит. Предстои уреждане на здравно-осигурителните права. Все още няма пълна яснота как стоят нещата за сезонните работници.

Напускането на Великобритания носи особени притеснения и за родния бизнес. „Някой по-малки фирми решават да играят на сигурно, като местят офисите си в други държави, защото това е по-сигурно за тях и им гарантира по-лесен достъп за търговия с други държави в ЕС, разказа Светослав Цанков.

Той е бизнесмен, има строителна фирма в Англия. За него работят 140 човека, предимно българи, за момента са спокойни и не се притесняват, защото все още реални промени няма, уточнява той. Някой от работниците му са от години в Англия и едва ли ще имат проблем с критерия за уседналост, а за останалите ще трябва да се проверят нещата и изискванията чрез посолството, обясни още Цанков. По думите му от дългия период на процедурата по Брекзит се умориха и хората, и бизнесът.

„В момента средната възраст на работниците е 40 години, вече няма млади хора, които да искат да работят тук, защото ги е страх от неясното и най-вече от липсата на информация“, разказва още Цанков. Цялата система е в неведение какво и как точно ще се променя: „това ни изнервя нас като хора, развиващи бизнес - имам задължителна бизнес застраховка, но дали тя ще важи след края на годината, какво точно ще важи от нея, ако търпим загуби, не е ясно“, обяснява още Светослав Цанков.

„Откакто се заговори за Брекзит, увеличиха данъците на хората, които искат да закупят имоти.

В Англия почти двойно скочиха данъците пък за втора къща или апартамент. Това на практика изгони хората, решили да влагат в недвижима собственост. Според Цанков сезонните работници няма да пострадат от новите правила, защото техните права и пребиваване ще бъдат гарантирани чрез фирмите, които ги изпращат на работа.

От Националния осигурителен институт обясниха за „Монитор“, че българските граждани, получаващи пенсии от Великобритания, по последни данни са едва 608 на брой. От института уточняват, че това са лица, които получават и български пенсии, защото от ведомството няма как да знаят българите, получаващи пенсии само от Обединеното кралство.