Известен факт е, че гледането на електронни устройства преди лягане определено не влияе положително върху добрия сън. Повечето от нас обаче го правят въпреки всичко. В края на краищата – какво по-хубаво от това да видиш какво са правили приятелите ви през деня?

Business Insider е проучил как точно това поведение се отразява на мозъка и телата ни. Кратката версия е – лошо.

Ето защо:

Основният проблем идва от там, че вашият циркаден ритъм (той определя кога тялото ви отделя хормони) се контролира от излагането на светлина. Съответно, когато проверите телефона си през нощта, той изпраща поток от фотони директно в очите ви и казва на мозъка ви да не отделя мелатонин – хормонът, който ви кара да се чувствате уморени.

С други думи – ще бъдете по-дълго будни, а това от своя страна ще ви накара да проверявате телефона още и още… Накрая, когато мозъкът ви се е наситил, вероятно ще са минали близо 2 часа от първоначалното ви лягане.

Всичко това може и да не звучи прекалено лошо. Тепърва обаче учените започват да разбират защо сънят е толкова важен. От една страна, 7-9-часово спане на нощ позволява на активните ни неврони да си почиват. От друга, то поддържа и невроглиите – клетки, които са от съществено значение за прочистването на невротоксините, натрупващи се в мозъка през деня. Когато не се наспиваме достатъчно, тези клетки не могат да свършат работата си и съответно нашата памет и внимание страдат.

Да не говорим, че недостатъчното спане влияе и на метаболизма ви. Изгледайте видеото по-горе за повече информация и следващият път, когато си легнете, просто оставете смартфона си настрана.