Всеки шести, заразен с COVID-19, е преборил болестта. Това показват данните на Националния оперативен щаб, цитирани от в. Монитор.


Според данните от неделя болните у нас са 1300. В тази цифра обаче влизат както и 205 вече излекувани, така и 55 починали.

По данни на Националния оперативен щаб вчера са доказани още 10 нови случая -  7 са в София, 2 в област Кюстендил и 1 в област Пазарджик.

301 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 41 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 26 април: 653 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 647 на жени.

138 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите, както следва: Благоевград – 41; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 18; Видин – 62; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 53; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 24; Перник – 11; Плевен – 101; Пловдив – 44; Русе – 12; Силистра – 5; Сливен – 39; Смолян – 33; София – 668; Стара Загора – 36; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 8.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 56. Вчера в областната болница в Бургас е починал 70-годишен мъж. Пациентът е страдал от онкологично заболяване.

292 са болните, които се лекуват в болница, а 37 са хората в интензивни отделения.

205 души са излекувани, 8 нови за денонощието. Новозаразените деца са две момичета - на 5 и 7 години от Дупница, и едно 3-годишно дете от Видин. В Сливен има 39 болни, те не се отличават съществено като брой, сравнено с другите градове, коментира генерал Мутафчийски, 101 са заразените в Плевен, 51 в Кюстендил, 41 в Благоевград, а във Видин - 62-ма. В Стара Загора е регистриран случай, свързан със село Паничерево.

От щаба препоръчват на Министерството на здравеопазването да се направи проучване в Пловдив, тъй като градът е по средата - има заразени, но той не е огнище. Планирано е в рамките на седмица на случайни места в града под тепетата да се направи тестуване на населението. Целта е да се открият антитела по Елайза метода.

"Следвайки математическите модели, България преживя един пик около Великден, сега отново се "катерим" по кривата на заболяването. Факт е, че възникват огнища, но благодарение на работата на РЗИ-тата ситуацията се овладява бързо" коментира още проф. Мутафчийски. Факт е, че достигнахме стойности, които не бяха достигани, категоричен бе той.

Около 50% от болничните легла в София вече са изчерпани.

Във Видин са изчерпани медицинските консумативи
Анализът за разхлабване на мерките и евентуално отваряне на училища е обсъждан в два варианта, обясни шефът на щаба. В момента се коментират 2 стратегии в тази насока, но и на световно ниво няма ясен отговор кой от тези варианти е правилен, обясни ген. Мутафчийски.

Заради усложняване на обстановката всички държави в света вървят към увеличаване на ресурсите в здравеопазването. Пример е Германия, която премахна част от мерките, но в Берлин се изграждат огромни зали, готови да поемат болни, в Букурещ се наблюдава същата картина, разясни още ген. Мутафчийски.

“Необходимо е да има единност в разбирането на обществото и да сме готови да платим цената на всяко решение”, категоричен е Мутафчийски.

Данните от масовото тестване в столичните квартали “Филиповци” и “Факултета” са добри. Ограничени са семейните огнища, както и разпространението на заразата в квартала, коментира шефът на РЗИ – София, д-р Данчо Пенчев. Има положителни проби за коронавирус сред служители на столичния градски транспорт.

Щабът отказа да коментира предсрочно сваляне на извънредното положение. „Това е политическо решение“, категоричен бе ген. Мутафчийски.

Относно отваряне на малките къщи за гости началникът на Националния оперативен щаб съобщи, че това не би се отразило съществено на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка в страната.