Очакваме един студен фронт, който ще донесе валежи и гръмотевици на Великден. Възможни са и градушки. Това прогнозира за следващите две седмици синоптикът Николай Василковски в ефира на Нова телевизия.

"Времето няма да предлага ниски температури все пак. Сутрин и вечер стойностите ще са около 5-6 градуса, което поне за земеделците е добра новина", обясни той.
 
"Тази вечер все пак ще е малко по-прохладничко, но сякаш за последно", обеща той.

"Един студен фронт ще мине в петък, един в сряда на страстната седмица и един на Великден", каза той, но ощеща, че този четвъртък ще си вземем глътка въздух с хубаво време.

В началото на седмицата преди Цветница от югозапад на североизток ще премине обширен средиземноморски циклон. Студеният му фронт, по който се очаква активна гръмотевична активност с риск от градушки, преминава над съседна Гърция.

У нас в понеделник са възможни такива, най-вече в южните райони. В останалата част на страната - напоителни пролетни валежи, особено значителни по количество в Централна България.

В сила е жълт код с очаквани количества до 20-25 литъра на квадратен метър за денонощието. Вятърът в понеделник – с по-осезаеми пориви в Южна България, а температурите в топлата част на денонощието – между 8 и 13 градуса.

Във вторник и сряда валежите продължават, но ще са по-слаби. В следобедните часове, с по-голяма вероятност в сряда, ще има условия за формиране на купесто-дъждовна облачност с краткотрайни, на моменти интензивни превалявания с гръмотевици в Южна и Източна България.

Има риск от дребни градушки.  

Четвъртък е денят от тази седмица, в който преваляванията ще са незначителни и само на изолирани места в страната. Температурите през деня ще достигнат стойности на много места между 15 и 20 градуса.

Нахлуването на по-топъл въздух е предпоставка за сутрешни мъгли, най-вече в Югоизточна България и около крайбрежието.

В петък се очаква над Източна Европа да премине слаб студен фронт, с краткотрайни следобедни валежи с гръмотевици. На Цветница засега се очертава топло време с незначителни превалявания.

Страстната седмица ще започне с топло и слънчево време със следобедни температури в някои райони около 25 градуса. Около Велика сряда се очаква преминаване на пореден студен фронт с краткотрайни валежи, гръмотевична активност и риск от градушки.


Ден-два след това дневните температури ще се задържат сравнително по-ниски, но все така пролетни.

С цялата условност на дългосрочните прогнози в дните около Великден ще е топло, но с превалявания. На самия празник се очакват краткотрайни следобедни валежи с гръмотевици и традиционния при студени фронтове риск от градушки.Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!