Коледните добавки за пенсионерите продължават да са под въпрос. До дни кабинетът трябва да е взел окончателно решение, за да се изплатят навреме с редовната пенсия.

Боряна Станчева казва, че всеки лев над пенсията ѝ е важен и че с коледната добавка тя и повечето възрастни са свикнали и си я чакат.

„Добре е да има подкрепа за празниците, някак си е психологически момент, хората да знаят, че някой мисли за тях, за подобряване на състоянието им“, посочи Станчева пред bTV.

Управляващите все още не дават отговор с „да“ или „не“ за празничните бонуси. Тезата им - политиката е за трайно увеличение на пенсиите, които в средата на следващата година ще бъдат актуализирани с 11%.

„Да има увеличение на размера на пенсиите, а не да се разчита веднъж в годината да се дава“, каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

„Този ресурс трябва да бъде заделен в бюджета“, добави тя.

Миналата година имаше увеличение на пенсиите през юли, след това преизчисление през октомври и накрая 70 лева коледни добавки за всички.

НОИ приключва обработката на декемврийските пенсии в края на следващата седмица.

И ако кабинетът иска да даде добавки, трябва да реши това дотогава, за да бъдат изплатени с редовната пенсия, обясниха от института.

„Технологично за нас това е най-добрият срок, разбира се всяко решение може да бъде изпълнено“, заяви Любомира Язаджиева от НОИ.

Добавки може да се изплащат и извън редовната пенсия. Но хората, които получат парите си по пощата, ще отидат до нея два пъти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук