Нов, иновативен метод за ендопротезиране на тазобедрена и колянна става при лечение на коксартроза и гонартроза, позволяващ бързо възстановяване на пациента, беше представен при откриването на Дните на израелската ортопедия в България. Събитието се състоя в СБАЛ по ортопедия и травматология „Витоша“.
На откриването присъстваха Почетният консул на Израел в България проф. Красимир Методиев; д-р Стоян Борисов - гл.секретар на УС на БЛС; израелските специалисти: д-р Амит Регев (ортопед-травматолог от болница Меир, Кфар Саба, Израел) и д-р Юри Рислик (анестезиолог-реаниматор от балница Асута, Тел-Авив, Израел), д-р Орлин Филипов - управител на СБАЛ „Витоша”, представители на медиите, както и екипът на болницата, пациенти и техни близки.

В рамките на Дните на израелската ортопедия в България няколко български пациенти получиха шанса да бъдат лекувани по уникална методика, която позволява по-бързо възстановяване след операцията. Безспорно предимство на този тип лечение е, че възстановяването е пълно - до сега нито един пациент, опериран по този начин, не е изкълчил ендопротеза при нормален живот.
Израелските топспециалисти споделиха опит и консултираха българските си колеги за лечението на трудни ортопедични случаи.

Пациентите, които получиха лечение в Дните на израелската ортопедия в България, бяха избрани след щателни прегледи на десетки кандидати. В програмата бяха включени само най-тежките и сложни случаи. Част от пациентите бяха с висок риск поради тежки придружаващи заболявания.

Операциите и последващото лечение на пациентите беше извършено от български специалисти, по Здравна каса.

„След ендопротезиране на тазобедрена или колянна става, пациентът още на другия ден трябва да се изправи на крака и да направи първите си стъпки“, каза д-р Амит Регев, ортопед-травматолог от болница „Меир“. Той допълни, че при методът, който вече се прилага и в болница „Витоша“, пациентите много бързо се възстановяват и се връщат към нормалния си начин на живот.

„Анестезията при тези операции е много важна“, допълни д-р Юри Рислик, анестезиолог-реаниматор. Според него е възможно и самата операция, и възстановяването след това да протекат без болка, а това подпомага по-бързото връщане към нормалния живот. „Когато няма болка, изчезва страхът от операцията, от раздвижването след това, пациентът по-уверено и активно участва в собственото си възстановяване“, допълни д-р Рислик.

„По-различното при новия метод е, че операцията е много щадяща, постигаме резултат с минимална хирургическа намеса“, поясни д-р Орлин Филипов, управител на СБАЛ „Витоша” – единствената ортопедична болница, специализирана в ендопротезиране и гериатрична ортопедия. Д-р Филипов е сред водещите специалисти по колянно и тазобедрено ендопротезиране, както и реконструктивна хирургия. Специализирал е в Израел, в един от най-големите световни ортопедични центрове - болницата „Рамбам”.

Според д-р Филипов новият метод за ендопротезиране на тазобедрена и колянна става вече е стандарт за болница „Витоша“ и пациентите на здравното заведение ще получават същото ниво на обслужване, което се предлага и в болниците в Израел, но безплатно – по Здравна каса.

На снимката: Дните на израелската ортопедия в България бяха открити в присъствието на Почетният консул на Израел в България проф. Красимир Методиев, д-р Орлин Филипов - управител на СБАЛ „Витоша”, израелските специалисти: д-р Амит Регев и д-р Юри Рислик, д-р Стоян Борисов - гл.секретар на УС на БЛС /от ляво на дясно/
Снимка Иван Григоров