Възрастна жена събира пари за лечението на болния си син, защото здравната каса отказва да му отпусне безплатни лекарства. 65-годишната Руска Петрова работи на няколко места, а сутрин излиза пред НДК, за да събере допълнителни пари за скъпите лекарства на сина си.
За да спести средства, възрастната жена се храни с лукчета. Вижте какво разказа тя: "Пенсията на сина ми е 138 лева, а лекарствата му са близо 400 лева. Синът ми е болен от прогресивна системна склероза - много рядко заболяване. И затова го няма в системата на здравната каса. Преди струваше 47 лв., а сега е 259 лв. Лекуващият лекар изписва лекарството, но оттук нататък те не могат нищо повече да направят. На сина ми му трябват 120 хапчета на месеца, което е приблизително 300 лв. Отделно са другите лекарства", разказва Руска.

Синът на Руска е на 41 години и живее в Ихтиман. Дъщеря й е починала преди две години, нямат близки, нито роднини.

А тя е в София, за да работи. Няма пенсия, защото няма достатъчно трудов стаж. Затова гледа възрастна жена, пазарува, чисти апартаменти.

"Ние знаем, че болестта е нелечима, той няма да се оправи, но поне да остане в това състояние, в което е. Лекарството му помага и може да се грижи сам за себе си", казва възрастната жена.
Руска не използва градския транспорт, ходи пеша, защото не може да си позволи карта и се храни с лукчета. Казва, че това не е проблем за нея. И въпреки че работи почти денонощно, едва успява да събере нужните средства.

Оказа се, че проблемът с цената на лекарството се отнася само за територията на България, тъй като в съседна Гърция то отново може да бъде намерено за 47 лева.

Това разказа председателят на Националния алианс на хората с редки болести Владимир Томов: "Това лекарството е за болестта на Уилсън и за склеродермия. Обаче за болестта на Уилсън е безплатно. За едното заболяване Касата го покрива, а за другото не. Цената се е увеличила над 200 лева. Това е някаква нова регистрация на същото лекарство. В Гърция например може да се намери за 45 лв", каза Томов.

Вниманието, което държавата обръща на пациентите със склеродермия, е изключително малко, потвърдиха и пациентски организации. Ето какво обясни Боряна Ботева от "Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България".

"Реимбурсацията на медикаментите се променя на всеки 15 дни и е твърде възможно Касата да си има някакви начини за договаряне на отстъпки за тях. Възможно е просто нещо да се е случило с този медикамент, но би трябвало пациентите да ги наблюдава ревматолог, да постъпват в болница за лечение на тази склеродермия. Досега не е постъпил при нас сигнал за такава промяна. За тези болести няма някакво конкретно лекарство, а те се ползват и при лупус, и при другите заболявания от този тип. Но аз смятам, че не достатъчно се обръща внимание на хората с тази диагноза, защото тя е по-рядка и тежка. Касата готви постоянно такива мерки за намаляване на средствата, които пациенти плащат за медикаменти", каза Боряна Ботева.

От пациентските организации уточнияват, че терапията би била безплатна, но ако пациентът е дете.