Председателят на Управителния съвет на Пътната агенция Апостол Минчев обяви, че подкрепя идеята за строителството на магистрала „Рила“, която да свързва автомагистралите “Струма”, “Тракия” и "Хемус”. 

Според него това ще позволи да се изведе трафикът извън София. Днес беше възродена идеята за изграждането на АМ "Рила". Неправителствени организации, представители на бизнеса, на изпълнителната и местната власти ще предложат на правителството и партиите да започне подготовката и изграждането й.

Общата дължина на АМ „Рила“ ще е 107 км., а цената се движи в два ценови диапазона - 534.2 млн. евро (по 4.9 евро на километър) или 489.8 млн. евро (по 4.6 млн. евро на километър).

"Тя е добра не само, защото е далечен обход на София и по този начин се избягва трафикът в и около София, тя е добра и от гледна точка на свързаност", коментира Апостол Минчев по време на участието си в кръгла маса на тема "Автомагистрала "Рила" - свързаност, коридори, перспективи", организирана от Форума за балкански транспорт и Научно-техническия съюз по транспорта.

Целта на събитието бе привличане на внимание на управляващите и обществото към един проект, с чието реализиране биха могли да се решат голяма част от проблемите на тежкия автомобилен трафик и екологията на столицата и Софийското поле.

"АМ "Рила" би помогнала много и за Югозападна България за това да бъде развита икономическата инициатива на региона. Това е нещо, което категорично е необходимо на България", каза още шефът на АПИ.