"Четири години мандат не са голяма цел, която може да стои пред бъдещото правителство. В момента никой не може да каже за колко време ще действа то. Вероятно, след като бъде сформирано, за което има шансове - поне до приключването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.", това коментира в студиото на "Денят на живо" бившият депутат от БСП Янаки Стоилов.
Пред новия парламент стоят важни въпроси за решаване, припомни социалистът и очерта част от тях:
"Трябва да се направи така, че в бюджета за следващата година да бъдат предвидени увеличения и на заплатите, и на пенсии.


Преди приемането на бюджета, според мен, парламентът трябва да гласува компенсаторни мерки за все по-големия брой хора, които изпадат в енергийна бедност в резултат на увеличението в цената на парното и водата.

Опасявам се, независимо от уверенията на ръководителя на Регулатора (Иван Иванов, КЕВР) че няма да ни подминат увеличенията на хранителните продукти и други услуги заради цената на природния газ. 
Това, че те щели сега да си намалят печалбите, тъй като преди те не си намалиха цените, когато те спаднаха, е едно крайно наивно очакване. Държавата може да влияе на цените, но тя не иска. Има чисто пазарни механизми, по които държавата отказва да влияе по този начин.", заяви Янаки Стоилов.