Скоро ще има промяна в ръководството на Агенцията по вписванията. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет, където даде отчет за работата на временното правителство.

Служебният премиер отчете голям хаос, но оправда министрите си, че... ВИДЕО

Той обясни, че най-вероятно директорката Габриела Козарева ще бъде сменена.

„Не иска да работи по прозрачен начин и по начин, който е в интерес на хората, а други мотивации има в нейната работа. Министърът на правосъдието ще предложи вариант как да се върви в тази посока“, допълни Янев.

Преди седмица правосъдното министерство започна проверка във ведомството след сигнали за неправомерно въздействие от страна на ръководни кадри. Казусът се появи, след като от Агенцията по вписванията отказа да впише новите ръководства на Александровска болница и МБАЛ „Лозенец“.

По отношение работата на инспекторатите към отделните ведомства, премиерът заяви, че като цяло има претенции към тяхната работа, но в същото време се работи по конкретни въпроси и се очакват реални резултати.

„Претенции може да има всеки и по всяко време. След резултатите ще дадем конкретна оценка как вървят нещата и колко са ефективни“, допълни той.

Министерството на финансите работи върху предложение за актуализация на бюджета. Ресорният министър Асен Василев обясни, че са започнали серия от обществени обсъждания, така че да няма увеличение на заложените дефицити.

Стефан Янев се разгневи на въпрос за срещите му с Радев и взе да шикалкави ВИДЕО

„Тоест, да се оправи разходната част, за сметка на това, което ще може да се преизпълни в приходната част и да се прецени кои разходи са необходими, особено в средата на годината. Ако има капиталови разходи, за които все още не са започнати обществени поръчки и няма как да бъдат реализирани в рамките на годината“, допълни той.

На въпрос за познанството си със служебния министър на икономиката Кирил Петков, Василев обясни, че се познават от 2004 г., а връзката му със зам.-министър Виолета Лорел, той отговори:

„Ако отидете в зона „Божурище“ ще видите как от една поляна през 2013 г., в момента има над 15 изградени индустриални бази от „БиЕйчТиСи“, през „Волаком“, „ЕйКом“ и други 12 компании, които работят ежедневно там“, каза министърът на финансите“.

Премиерът уточни, че правителството поема ангажимент да осигури необходимото финансиране за закупуване на машини за гласуване, след като ЦИК проведе необходимите процедури.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!