Животът на Янка Рупкина е дълга броеница от хубави и тъжни събития. Трудно е дори да споменеш всички, камо ли да ги опишеш с подробности.
Последната й радост дойде през октомври, когато примата на българската народна песен получи почетното звание “Изявена личност на район “Искър” лично от кмета Ивайло Цеков. Противно на мнението, че “пророк не бива без почит, освен в дома си”, певицата, прославила странджанския автентичен фолклор, бе удостоена с почетния плакет.

Първият носител на званието “Изявена личност на район “Искър” е първият говорител на БНТ Никола Филипов - любим на поколения деца и възрастни, по-известен като Чичко Филипов. Година по-късно бе отличена звездата на поп музиката в България, музикалният педагог и поп певица Ирина Чмихова. През 2017 г. носител стана известната поетеса и писателка Надежда Захариева. Три любими и обичани български учителки, дългогодишни директори на детски градини в района - Мая Михайлова, Мария Петрова и Катя Димитрова, бяха наградени през 2018 г. Единственият олимпийски шампион по плуване на България Таня Богомилова бе отличена през миналата година. 

За жалост, не всичко е само овации за певицата. Тази пролет тя претърпя тежка загуба

Почина съпругът й Георги Рупкин - един от най-прочутите български борци. Издъхнал, след като дълго време бил прикован към леглото с инсулт. За това колко силен дух имат и двамата, говори любопитна история. Две седмици преди да се случи голямото нещастие, 82-годишната Янка Рупкина е засечена в центъра на София, на площад “Славейков”. Седнала на пейката - скулптурна композиция с баща и син Славейкови, и запяла оттам “Мари Станко”. Пред журналисти по-късно народната певица признала, че е излязла навън, за да изпълни желание на съпруга си и да му помогне.

Въпреки непрежалимата загуба в историята на семейството има една любопитна история. Преди години след фиктивен развод певицата се омъжва фиктивно за швед,заради сина си - правили му спънки да учи във ВИФ. И досега е признателна на чужденеца:

- Той направи голяма добрина на моето семейство. И с него се опитаха да ми направят интрига, но, слава Богу, не успяха. Пак колежки, те вече не са между живите и двете, му бяха казали, че съм работела за Държавна сигурност, за да го отблъснат от мен. Мина време и той разбрал, че го манипулират, така че и до днес си остана мой приятел този швед. През 2005-а ме покани на среща, за да се разберем как ще продължим занапред, и аз му казах, че се развеждаме. Но пак казвам - този човек направи голям жест за семейството ми и заслужава голямо уважение.
Друга обаче е нейната най-голяма любов. Тази към народната песен. Голямата певица споделя, че тя се е родила в най-ранното й детство, когато се е наслаждавала на пеенето на баба си Янка. После слушала баща си, майка си, лелите, които пеят от сърце и душа.

- Така заобичах народната музика. Но голямото име се дължи на големия труд. Аз съм работила много, за да достигна до този момент на голяма изява - категорична е певицата.

Само трудът обаче не би бил достатъчен, ако нямаше огромен талант. Самата тя не скромничи и признава, че е надарена от Бога. 

- Така ми е налял всичко, толкова много, че имам още неизпети песни - говори с усмивка за дарбата си.
Неслучайно Янка Рупкина е една от емблемите на българската народна музика. Легендарната певица е родена в Странджанския край. Нейните земляци от с. Богданово, Бургаско, се гордеят с гласовитата Янка и дори са нарекли клуб на нейно име. По цял свят е известна като една от най-обичаните солистки на “Мистерията на българските гласове”, а също и като част от трио “Българка”. С тези формации тя е омайвала публиката в престижни зали 
на няколко континента 
25 февруари 1957 г. Младото спортно семейство Янка и Георги Василеви

- С гордост мога да кажа, че съм щастлива певица, а годините никак не са малко. Освен с публиката съм щастлива и със срещите ми с прекрасните ми колеги у нас и по света. Първите записи бяха в Лондон с Кейт Буш и трио “Българка“, в което пеех заедно с моите колежки Ева Георгиева и Стоянка Бонева. По покана на Джо Бойд работих близо 20 години извън страната. Чрез нас хората по света узнаха за нашата малка България. Работила съм с Линда Ронстад, с холандския композитор Роберт Елмар издадох албума “Керанка”... Големият музикант Джордж Харисън дойде от Калифорния в Лондон да слуша трио “Българка”. Бяхме поканени в неговото имение, където направихме голям концерт. Заедно с негови колеги-китаристи пяхме заедно от сърце. Работила съм с етномузиколога Марта Форсайт от Бостън и много други.

Янка Рупкина е преподавала народна музика в Австралия, Америка, Холандия, Белгия

Колкото до възрастта, с усмивка и оптимизъм тя казва:

- Не ги усетих тези години кога минаха!

Твърди, че не се грижи за външния си вид, но това, че изглежда прекрасно за възрастта си, отдава на факта, че е силна духом, което най-вече я крепи. Работи много и пътува. Дори и в делничния живот песента е нейна неизменна спътница: 

- Всеки божи ден аз си пея вкъщи - при готвене, подреждане, по пътя до спирката си попявам. Автобиографията ми е толкова богата и продължава да се допълва. 

По думите й, много хора мислят, че певците като нея са милиардери, дори преди години една баба в разговор отбелязва, че ако отделя по 10 лв. на участие, ще може да си издаде всички песни. Певицата се надява един ден да успее да издаде творчеството си на дискове. 

Всички песни на неземната Янка Рупкина са завет към поколенията, но най-голямата й песен си остава “Калиманку Денку“

Песента в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на “Мистерията на българските гласове”. За нея изтъкнатият български музиковед и фолклорист академик Николай Кауфман казва: “Дори само “Калиманку Денку мъри” да бе изпяла, пак стигаше”.

Единствена до момента сред родните музикални таланти, Янка Рупкина печели престижната американска награда “Грами” през 1990 г.

Много пъти е имала предложения да остане в чужбина, да работи при много добри условия, много пъти си е събирала куфарите, но когато си представя, че близките й в България я чакат, тя се прибира у дома. За пример дава едно от поредните си завръщания от чужбина: след тримесечен престой в Америка, слизайки на летището, целува майката земя и бива сравнена от своите близки, макар и на шега, с патриотите от кораба “Радецки”.

Макар да е писано много за нея, малко хора знаят, че певицата е завършила Техникума за медицински сестри. По този повод тя споделя:

- Във всичко ми помага тази професия. Завърших и психология. Помогнала съм на много хора на улицата. Спасила съм 6-7 човешки живота. Имам един случай с моя приятелка от село, която беше паднала на трамвайната линия. Видях, че всички я прескачат. Оказах й първа помощ. Заведох я в “Пирогов”. Във Варна веднъж беше припаднал човек на улицата. Хората само го наблюдаваха, аз го спасих. Спасявала съм 5-6 пъти моята майка, Бог да я прости! Преди време имах концерт в Пловдивско. Един човек дойде от гората с каручка и му стана лошо. Дадох му първа помощ и живя доста години. Моята колежка Ева Георгиева (втори глас от трио “Българка”) получи тежък инсулт на летището в Хелзинки. Беше цялата вдървена на една пейка. Борих се близо половин час за живота й, докато дойдат линейките. И беше голямо щастие, че тя се оправи. Живя близо десетина години след това. Обичам да помагам на хората с каквото мога. И на улицата помагам на случайни. Колкото и пари да имам, ги давам на човека в нужда, пък за утре не мисля. Не бива да мислим само за себе си в този живот. Защото не сме сами. 

Разказвайки за прочутата по цял свят Янка Рупкина, не можем да отминем едно от най-страшните премеждия в нейния живот. 

Катастрофата, при която загина голямата Паша Христова, и не само тя Ето какво си спомня певицата за този инцидент:

- Най-голямото ми премеждие е самолетната катастрофа. Имах пророчески сън преди това... След катастрофата съм била 9 дни в кома. Мен колегите са ме хвърлили от самолета долу, в огъня, и после като куче са ме влачили 60 метра настрани, за да не изгоря като факла. Оцелях, но без коса, опърлена цялата, с обгорено лице и тяло, по което една педя здрава кожа е имало само. Краката до коленете ми бяха обгорели. Свалиха ми кожата от краката като на пиле. Ръцете до лактите - също. Лекарите ми дадоха да видя кичур от косата си - цялата опърлена, с полепена пръст и кал!... Години наред болките бяха страшни! И сега са ми изкривени и ръце, и крака и ме болят.

Както започнах в началото, редят се щастливи и нещастни мигове в броеницата на живота й. Нека за финал са нейните мъдри думи, изпълнени с типичния й позитивизъм:

- Както са цветни костюмите с хубавите шевици, такъв е и животът ни. Моят живот е много хубав, независимо от случките в него, споделя Янка Рупкина.

Справка “Над 55”

Янка Рупкина е родена на 15 август 1938 г., но е записана в регистрите с рождена дата 25 август. Тя е певица със световна известност на няколко континента. Неслучайно я наричат “посланик на България и българската песен”. Първата си награда получава, когато е 22-годишна, на събора надпяване в с. Граматиково. Тя печели конкурса на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио и от 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка. Прави много записи за фонда на БНР, издава няколко грамофонни плочи в “Балкантон”, снима филми за БНТ. Заедно с трио “Спешен случай”, с композитора Димитър Пенев и с кавалджията Теодосий Спасов има множество фолклорни проекти. Янка Рупкина издирва и записва стотици оригинални песни от Странджанския край за БНР и “Балкантон”. През 2012 г. е удостоена с високото държавно отличие орден “Кирил и Методий”. От 2017 г. Янка Рупкина е почетен гражданин на Бургас.

Виктория ИВАЙЛОВА