Нямам никаква представа за хода на производството за чекмеджето и кюлчетата, то не е разследвано в НСлС, а както каза главният прокурор, има начин законосъобразността на това постановление да бъде проверена. Това заяви зам.-директорът на националното следствие Ясен Тодоров пред БНТ. 

"Депутатите, които се радват за съдебната реформа, която са извършили вчера, явно някои от тях не знаят какво са гласували. Механизъм за обжалване на постановленията за прекратяване на дела винаги е съществувал", посочи той.

"Конституционният съд ще реши, ако бъде сезиран за механизма, но становището на ВСС, на ВКС, на прокуратурата и на камарата на следователите е отрицателно. Интересно ми е какво ще е становището на съдиите, когато този механизъм влезе в сила", коментира Тодоров.

"На година има около 100 000 постановления за отказ, които сега ще бъдат обжалвани. Т.е. на 100 000 прокурорски произнасяния ще трябва да се произнасят и съдиите".

Според него това е извънредно законодателство, направено за конкретен човек. Посочи още, че чрез него парламентът на практика е касирал избора на нов състав на ВСС и ще трябва да се проведат нови избори и за трите квоти в органа, макар съдиите и прокурорите отдавна да са излъчили своите представители.

"Повече от година парламентът не избира своята квота и вчера направиха нещо потресаващо - вкараха между двете четения една норма, с която касираха избора (...) Вчера имаше наглостта да приеме една норма, според която три месеца след влизане на новия закон в сила, се провеждат нови избори и от професионалната, и от парламентарната квота", обясни той.

По думите му с тази промяна се отменя решението на върховния съд.

"Представете си ние да кажем - парламентарните избори не ги признаваме. Това е чудовищно нещо", заяви той.

"Това е пример за пряка намеса на законодателната в съдебната власт. Законодателната власт си позволява със закон да отменя две съдебни решения, постановени от петчленни съдебни състави", посочи той.

Тодоров заяви, че пред съответните органи той ще даде подробни обяснения за участието на израелския експерт в огледа на мястото на атентата срещу Иван Гешев: "По време на и малко след атентата срещу главния прокурор, който беше абсолютно истински атентат, а не пиратка, по думите на този, който казва, че няма значение дали законно или незаконно ще действаме - мисля, че това е един и същи човек, аз бях с този човек и с други хора по съвсем друг повод. Има свидетели какво се е случило".

"Той само е направил визуален оглед без по никакъв начин да пречи на разследващите. Дал е своето компетентно мнение и мисля, че то ще съвпадне с изводите в края на разследването. Същевременно той и израелската държава изразяват готовност при поискване от българска страна да окажат съдействие за разкриване на извършителите", уточни той. По думите му, експертът е действащ и в момента работи в израелските служби. 

"Към този момент считах, че г-н Сарафов ми е приятел. Трябва да го попитате него дали се е объркал. Г-н Сарафов знаеше много добре кой е този човек, разговаря също с него, чу какво казва той", посочи зам.-директорът на националното следствие.

Той заяви, че ако бъде отстранен от поста си, той ще остане да работи като следовател.

Записа от Националния съвет на "Продължаваме промяната" Тодоров коментира така: "Само една реплика е достатъчна: "Не ни интересува дали е законно или незаконно".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук