Очакваме с интерес новия трети сезон на суперуспешния медицински сериал „Откраднат живот” – и първи по рода си у нас с подобна тематика. Един от най-интригуващите образи в него безспорно е този на властната и безскрупулна д-р Виолета Захариева – образ, брилянтно изигран от актрисата Йоана Буковска-Давидова. Йоана е от популярните ни личности, които рядко дават интервюта, и то само когато наистина има какво да кажат. Преди време бе откровена пред нас. А съвсем скоро отново ще видим блестящото й превъплъщение от малкия екран.
С образа на д-р Захариева звездата Йоана Буковска-Давидова, доказала своя талант както на малкия, така и на големия екран, а и в театъра, прави едно от най-брилянтните си екранни превъплъщения! Властна жена, двигател на задкулисните игри в болницата, която не пропуска възможност да се възползва от слабостите в здравната система, за да се облагодетелства лично. С драматичния си талант Буковска пресъздава въздействащо този многопластов образ, при все че героинята й е дълбоко манипулативна, съумяваща да намери приемливо оправдание дори и в най-противоречивите си действия.

В хитовия сериал Йоана Буковска, или д-р Виолета Захариева, играе майката на д-р Биляна Захариева – в ролята звездата на Пловдивския театър Радина Думанян. Оказва се обаче, че двете са чудесен тандем не само в „Откраднат живот”, но и на сцената на Пловдивския театър – в спектакъла „Чиста къща”. Думанян изпълнява ролята на прислужницата Матилда, която й носи и наградата „Аскеер” за „Изгряваща звезда”, последвана и от номинация за „Икар” в същата категория. Екранните майка и дъщеря също така се оказват и много близки в реалния живот. Там дори са не само добри колеги, но и приятелки. Често пътуват заедно. И често спират на неподозирани места – за да се любуват на природни гледки.

„Веднъж спряхме насред магистралата – за да гледаме падащи звезди. Беше велико! С Радина по някакъв начин сме сродни души”, споделя Буковска. С което затваря устите и на мнозина, които побързаха да пуснат слуха, че извън снимачната площадка двете актриси не могат да се понасят.

Напуска Армията след 15 години на сцената

Преди две години Йоана Буковска напусна Театъра на армията след над 15 години на сцената! От този момент нататък актрисата мина на свободна практика.
„Решението ми не е спонтанно. Работата на актьорите е свързана с твърде голямо психическо и емоционално натоварване, което се отрази на здравето ми. Лекарите ми препоръчаха да помисля за не толкова интензивно натоварване”, бе първият й медиен коментар тогава. И в добавка: „Предпочитам сега да рискувам и да се пробвам като свободен артист, отколкото после да се обвинявам, че не съм направила нищо”.


Актрисата със съпруга си Иван
 
Всъщност Йоана Буковска бе поредната звезда, която напуска армейците, преди нея това сториха Александра Сърчаджиева, Иван Ласкин и Явор Бахаров.

Намира принца от приказките с пръста на съдбата

Първият брак на актрисата е с ученическата й любов – актьорът Чочо Попйорданов. След драматичния финал на отношенията си с него и развода обаче тя дълго време мечтаеше за своя принц на бял кон. И преди вече десет години мечтата й се сбъдва! Тя среща бизнесмена Иван Давидов (шеф на софийския офис на австрийската фирма за консултантски услуги в държавната администрация “Хюмън дайнамикс”, бел. ред), а знаците на съдбата са повече от красноречиви и за двамата.

Срещат се „случайно” на 31 януари 2008 г. в столично заведение минути преди полунощ, когато и двамата са на 31. 31 дни след това започва връзката им, а след 31 месеца, на 31 юли, се женят. Родени са в една и съща година – 1977.

„Иван ме прие такава, каквато съм. Безкомпромисно. Силно. Истинско. Всеотдайно. Той дойде и ме намери. Моята половинка извървя пътя към мен, аз трябваше само да му повярвам. Направих го и открих моето мъжко „аз”, споделя преди време Йоана.

„Още когато се запознахме, разбрах, че тя ще е важна в живота ми. Йоана мина през много трудности – смъртта на най-близките й хора – дядо й, а след това и майка й. И в тези тежки моменти аз бях до нея. Не я видях изплашена, защото е много силна”, откровен е и Иван.

Първото си „обичам те” пък сродните души си казват на Деня на влюбените в Боровец, когато стоят един до друг, прегърнати. 5 месеца по-късно чаровната актриса разбира зловещата диагноза на майка си. Двойката е поставена пред изпитание. Съдбата решава да направи жестока проверка на отношенията им. Тогава Йоана се убеждава, че точно Иван е нейният Човек. През 2010, отново на „Свети Валентин”, Иван й подарява възхитителен годежен пръстен с прегънат диамант. Майка му Теодора пък му дава наследствените семейни бижута за бъдещата булка със заръката, че те се предават от снаха на снаха в рода. Двамата правят сватба в ретростил, на която дори и най-малкият детайл е изпипан. Роклята на младоженката е декорирана с фина жълта панделка, която символизира красотата на нестихващото лято и е бил любимият цвят на майка й Велина. Кулминацията на вечерта пък бил един специален ритуал, заимстван от древна китайска традиция – точно в 23:00 Иван и Йоана пуснали 77 бели фенера от покрива на хотела. Той се извършва в знак на всички починали близки, които не могат да присъстват на сватбеното тържество. Избрали са точно 77 фенера, защото и двамата са родени през 1977.

Близнаците им са с разлика от 2 минути

През януари 2012-а актрисата прави най-прекрасния подарък на своя съпруг – положителен тест за бременност, вързан с панделка. Оказва се, че двамата очакват не е едно, а две бебета – близнаци. Те се появяват в първата седмица на деветия месец. Първа се ражда Вера, а след нея и Любомир – разликата им е 2 минути.


От ляво на дясно са: Йоана Буковска, Александра Сърчаджиева и Антоанета Добрева-Нети в постановката „Железният светилник”
 

За нея театърът е мисия

„За мен театърът е мисия! Смятам, че хигиената на един актьор от гледна точка на това какво точно играе, как се развива и как градира образите си, е негова лична отговорност. Затова реших аз да поема за себе си изцяло тази отговорност!”, признава в интервю пред народното издание Буковска. И допълва: „Вече не съм просто Йоана Буковска. Вече съм Йоана Буковска-Давидова, смених си официално всички документи, така че вече има надстройка моето име. И марката Йоана Буковска-Давидова ще започне да работи за себе си и за това да се развива напред с цялата отговорност за това!”

Анелия ПОПОВА