Главният прокурор Иван Гешев ще участва в заседание на Мониторинговата група за демокрация към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, анонси вчера евродепутатът Елена Йончева. Тя анонсира, че в Брюксел ще бъдат още премиерът Кирил Петков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова, министърът на културата Атанас Атанасов.

За момента обаче нито една от четирите институции са съобщили, че техните ръководители ще участват в дискусия с евродепутати. Изненадващо звучи и присъствието на културния министър, освен, ако няма някаква скрита договорка между министър Атанасов и българската евродепутатка, свързана с ролята на държавата в гарантиране свободата на медиите и защита на журналистите. Министерството на културата е институцията, която от години трябваше да вземе мерки срещу разпространението на фалшиви новини в интернет-пространството, но това така и не се случи. 
 
На сайта на Европейския парламент пък за момента изобщо не е публикувана информация за планирано заседание на Мониторинговата група за четвъртък, 27 януари, както анонсира самата Елена Йончева. В страницата на комисията LIBE е посочено, че с оглед предотвратяване на разпространението на Ковид-19, са предприети действия по ограничаване на контактите. Това може да е причина и самата дискусия да не се проведе присъствено, а да е дистанционна. 
 
Няма яснота и дали Иван Гешев ще бъде в Брюксел, както съобщи Йончева, защото се оказа, че главният прокурор от днес е на официална визита в турската столица. В случай, че главният прокурор не отиде в европарламента, то това вероятно ще направи някоя от неговите заместнички – Красимира Филипова или Даниела Машева, които и преди са участвали в дискусионните формати с европейските парламентаристи.