Социологът Андрей Райчев отговаряна въпроси свързани с перспективата пред правителството и стоящата зад него четворна коалиция. Експертът разясни къде тя би могла да постигне успехи, кога тя ще се разпадне и кои ще са големите печеливши и губещи от това. Това той направи в интервю за в. "Монитор".

- Г-н Райчев, вече имаме реално действащо редовно правителство, но как ви изглежда една такава четворна коалиция? Къде очаквате пробойни в такова управление?

- Нека да започнем оттам, че тази коалиция възникна в хода на дълга борба с Бойко Борисов. Спомнете си как преди години Корнелия Нинова и Елена Йончева, заедно с други дейци, започнаха много силна борба срещу него. Последваха серия скандали, разследвания, кулминацията пък беше оставката на Цветан Цветанов. Всеки ден бяхме свидетели на нови разкрития. После започна борбата на Христо Иванов - най-вече срещу главния прокурор и митниците, а преди това имаше щурм срещу Софийска община. Ако помните, първото ляво-дясно обединение беше около Мая Манолова срещу Йорданка Фандъкова. След това, по време на малката революция, леви и десни обаче не си взаимодействаха добре, докато се стигна до десния протест през септември, когато не допуснаха Корнелия Нинова на площада. Така че тогава десни и леви действаха отделно. След това обаче на всички им стана ясно, че с отделно ляво и отделно дясно нямат никакъв шанс срещу Борисов, защото при такива условия той все щеше да ги побеждава. Между другото, на два пъти народът им подсказа на изборите това обединение. Първо около Слави Трифонов, а после около „Продължаваме промяната”. При Слави не се получи обединението, след това всички осъзнаха, че единственият начин да победят Борисов е създаването на такава коалиция.

- Да разбирам ли, че тази коалиция е въз основа на анти-ГЕРБ обединение?

- В това няма никакво съмнение. Но нито едно от двете крила нямаше възможност да управлява самостоятелно и затова сега имаме такова правителство. Но имайте предвид, че ляво-дясното обединение е нестабилно по принцип. То не е позитивно, а е създадено с негативна задача. Това означава, че тази изборна коалиция сама по себе си е доста временно нещо, докато изпълни своята задача - най-вече борбата с корупцията е реформа в съдебната система. Нека ви върна назад във времето и да припомня, че първата голяма коалиция у нас беше между БСП и НДСВ, с участие на ДПС. Тогава президентът Георги Първанов, който беше със сериозно влияние, държеше на ДПС, за да може да го подкрепи след това. Когато на страната ни предстоеше влизане в Европа и ударно приемане на всички закони, имаше много ясна заявка да се направи обединение, но за две години, докато бъдем приети в ЕС. Не можем да отречем, че тогава страната ни започна да се развива много добре, коалицията управляваше успешно първите две години и тя постигна целта си. Когато след това решиха да останат на власт за повече време, коалицията загуби смисъла си. Причината е, че задачата, за която бе сформирана, вече беше решена. Така започна да гние. Тук наблюдаваме същата история - новата коалиция ще е силна, докато има смисъл и решава определена задача - в конкретния случай са две - корупцията и правосъдната система. Когато това се реализира или не се реализира, тя ще загуби смисъл. И това е нейната слабост. От друга страна, силата й е може би в това, че е много изстрадана. И нещо много важно - за пръв път имаме ситуация, в която не въстаниците, които са Арман Бабикян, Мая Манолова, БСП, са спечелили властта. Това е рядък случай, но пък дава допълнителен шанс, защото нямат предистория на отношенията. А другите партии имат такава и това тежи. Така че от една страна това прави живота им по-крехък, но от друга - не им тежат предишни ангажименти.

- Кой обаче ще е най-големият губещ в такава коалиция, ако се провали? Например Антон Кутев заяви, че опитът сочи, че винаги това е лявата партия, съгласен ли сте?

- Това важи както за лявото, така и за дясното. Крилата на тези партии със сигурност ще погинат, защото в момента те действат против принципите на своите избиратели. Например на десните симпатизанти цял живот им е било втълпявано, че БСП е най-голямото зло. Сега изведнъж им се заявява, че трябва да се обедини с БСП. И без това електоратът на БСП намалява с годините три пъти.

- Но в същото време виждате, че са в управлението.

- Така е, с трима от 12 министри. Но отново казвам, че това не е коалиция, която се е обединила на базата да направи България цветуща страна, а е обединена въз основа на други принципи.

- Как ви изглеждат приоритетите, които начертаха управляващите - основно слушахме за нулевия толеранс срещу корупцията, цените на тока и т.н.?

- Що се отнася до тока, това е мярка, която искат да предприемат още сега. Но когато става въпрос за истинска реформа, ще видите, че самата коалиция не може да я проведе. Например съкращаване броя на вузовете. Това е толкова тежък процес, че няма как тази коалиция да го издържи. Това ще засегне много вузове, ще има протести, нали се сещате до какво ще доведе това. Същото важи и за болниците. Така че новото правителство не може да прави големи реформи, освен да речем съдебна. Въпросът е как ще се борят със своята собствена корупция, защото е лесно да се бориш с тази на съседите, но въпросът е как ще реагираш на корупцията със собствените си редове.

- А ще се случи ли реформата в администрацията? Идеята разбуни духовете в обществото?

- Амбициозна заявка, досега никой не го е правил. Общо взето тук положението е да се направи републикански скок. Ако стане, ще има големи аплодисменти. Освен, разбира се, от хората, които ще бъдат съкратени. Но и при тях няма да е голям проблем, защото у нас безработица реално няма и те ще си намерят веднага работа.

- А популизъм ли е мярката с безплатните детски градини и ясли?

- Не мисля, защо да е популизъм? Това е въпрос на богатство, а България вече не е толкова бедна. Вече имаме над 100 млрд. лева национален доход, което е 12 000 долара на глава от населението. Това не е шега работа. Не са малко пари, така че може да си го позволим. Най-голямото изпитание за мен обаче е темата със Северна Македония, тъй като не можем да изглеждаме в очите на Европа като идиотите, които чисто по балкански подкрепят една страна. Македония в крайна сметка прие срока от шест месеца, ще видим през юни какви са им шансовете.

- В речта си пред парламента Кирил Петков заяви, че ще води диалог с всеки кмет за решаване на проблемите му, независимо от коя партия е, а към министрите си се обърна, че ще е пръв сред равни. Как ви се струват тези думи?

- Има заявка за промяна, но ще видим дали ще стане. Кирил Петков иска да създаде нов модел. Дали може да се удържи властта така, не знам. Борисов никога не е бил пръв сред равни, нито Симеон Сакскобургготски. Петков се опитва да действа по-демократично, но дали България е подходяща за това, не съм сигурен.

- Изненада ли ви нещо в имената и структурата на кабинета?

- Нищо не ме изненада. Отделните партии са си поели отговорността, но имайте предвид, че премиерът е подбирал само половината министри. Другите са избрани от неговите съюзници. Слави Трифонов подбра нов човек, без опит за външен министър, това може да има плюсове, но може и да е недостатък. Като всяко правителство и това ще има 100 дни толеранс, така че ще видим.

- Корнелия Нинова заяви, че едва ли някой ще им даде 100 дни…

- Не е така. Наближават коледни празници и тогава хората ще престанат да се интересуват от политика. Така че до началото на януари имат време. Голямото изпитание ще е, когато получат сведение за корупция на някой свой. Тогава е важно как ще реагират. Дали ще са на принципа „сменете си човека” или пък „вие нападате нашите, ние ще нападнем вашите”. Тепърва ще видим.

Визитка:

  • Андрей Райчев е бизнесмен, политически наблюдател и социолог
  • Роден е на 5 август 1955 година в София
  • Завършва философия и социология в Софийския държавен университет
  • Доктор на философските науки
  • Съосновател на агенцията "Галъп интернешънъл - България"