Проф. Юлиян Вучков от утре става "морален наблюдател" по Нова телевизия. Новината съобщи водещият на "Здравей България" Милен Цветков и уточни, че всяка седмица, може би всеки четвъртък, популярният телевизионер ще има 10 минути в сутрешния блок за напътствия към обществото. Проф. Вучков разкри за Агенция БЛИЦ защо е приел предложението и с какви мотиви са го освободили от ТВ2.
Защо приехте предложението на Нова телевизия, което е само за 10 минутна рубрика?

Бях поканен от Милен Цветков много любезно да водя такава рубрика на морални и етични теми. Приех с готовност, защото предложението е много достойно за мен. Тази област е изключително загърбена, макар че тя е от най-важните фактори за нормалния, справедливия, качествения човешки живот. Почти никой освен мен не я коментира. Тя е основна в моите тематични направления в последните 10 години. Ще бъде добре да продължа да развивам тези важни проблеми, защото донякъде от морала тръгва всичко.

Отказвате ли се от вашето предаване, тъй като тази рубрика ще бъде само 10 минути?

Не, в никакъв случай не трябва да се смята, че аз ще се откажа да имам мое самостоятелно предаване с по-голямо времетраене. В Нова телевизия участвам като гостенин, което не е ново за мен. Новото обаче е, че няма да бъда канен да говоря за всякакви теми. Милен Цветков ме кани да говоря само за моралното направление. Запазвам обаче моето желание за мое предаване, което да бъде копие на всичко, което съм правил досега, като се запази целият формат и целият му облик. Аз никога няма да отстъпя от това. Това е единственото в България трипосочно предаване – коментар, зрители и гости от областта на популярната музика или видни български лекари. Това е мой уникален модел, от който никога няма да се откажа.

Имате ли вече предложения от други телевизии за вашето предаване?

Досега не са се появили предложения. Но много е малко времето все пак. Дори и за тези телевизии, които биха ме поканили, е нужно време, да мине поне месец. Те трябва да обмислят  предаването на един авторитетен, много виден телевизионер къде да се включи, в какъв часови пояс, как да се създадат всички условия и претенции, които този легендарен водещ има, както всички ме изкарват. Това не може да стане така светкавично. Иначе ще е несериозно, трябва да има търпение в това отношение.

Бихте ли споделил мотивите, с които ви освободиха от ТВ2?

Изцяло по политически причини. Тук се чувства ръката на властта, която не се плашила досега от никой друг телевизионен коментатор и водещ , както се страхува от мен. Защото целият печат и интернет са твърдели непрекъснато в продължение на две-три години, че аз съм телевизионна легенда. Аз не съм се самоопределил. Естествено е властта да се плаши най-много от телевизионер №1.

Имате ли представа от кои политически партии е дошъл този натиск?

Всички партии съм ги критикувал безкомпромисно, без да спестя половин буквичка от моето изобличение, така че всички парламентарни партии плюс ГЕРБ са много заинтересовани аз да не бъда в ефир. Смятам, че натискът тук е дошъл преди всичко от червената партия, защото тя в момента е на власт и има всички лостове за управляване, включително и на медиите. Аз се чудя как ме изтърпяха цели 10 години. Цели 10 години аз съм се борил за истината. Сега вече търпението им се изчерпа, защото вече всички партии в парламента плюс ГЕРБ виждат, че за да спечелят изборите трябва да се борят на живот и смърт. Защото конкуренцията става безпощадна между тях. Влагат се компроматни, финансови и какви ли не средства кой кого ще събори и кой ще ни управлява. Затова Юлиан Вучков, много меко и нежно казано, е крайно неудобен. Той в момента им е огромна спирачка. Най-големият им страх е, че аз имам много голямо влияние върху огромна телевизионна аудитория. Стотици хиляди зрители ме гледат и одобряват моите позиции, които са противоположни на властовите. И естествено е партиите да се боят от мен. Аз се гордея с това.

Бихте ли се върнал в телевизия СКАТ, ако ви поканят?

Тя не се излъчва в цяла София и в големи градове. Към СКАТ според мен са отправени също политически мерки. Аз съм получил много от телевизия СКАТ, но съм направил и още повече за нейната голяма популярност. Аз съм обаче общонационален водещ, а не партиен, не съм член на Атака, нито съм им адвокат и не споделям доста положения от нейната политика.
Едно интервю на Петя Шекерлетова