Мандарините са едни от най-консумираните плодове през есенно-зимния сезон. Въпреки че се наслаждаваме на вкуса на месестата и сочна част от плода, оказва се, корите на цитрусовите плодове имат редица ползи за здравето, особено ако се приготвят под формата на отвара (в 1 л вряща вода сложете измитите кори на 6-7 мандарини и ги оставете да се варят за около 10-15 мин).

Корите съдържат много хранителни вещества катовитамини С, Е, А, К, ниацин, калий, калций, мед, желязо, магнезий, манган, цинк, бета каротин и други.

Едни от ползите включващи приема на отвара от мандаринени кори са подобряване състоянието на кожа склонна към образуването на акне, облекчаване на неразположенията на предменструалния синдром, облекчаване на стреса.

Домашният елексир, от който се отслабва нощем, докато спим (РЕЦЕПТА)

Намалява нивата на лошия холестерол

Редица изследвания показват, че пиенето на отвара от мандаринени кори, може да спомогне за намаляване нивата на лошия холестерол и по този начин да намали риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и рак. Въпреки че тялото ви се нуждае от холестерол за изграждане на клетки, високият холестерол може да изложи на риск здравето ви.

Защо не трябва да се яде студено месо? (СНИМКИ)

За редуциране нивата на кръвната захар

Неконтролирането на високите нива на глюкоза, може да доведе до развитието на диабет тип 2. Ето защо е важно да поддържате нивата на кръвната захар в граница. Редовната консумация на мандаринена отвара спомага по естествен път да регулирате стойностите.

Намалява симптомите на настинка и грип

Едно от най-честите неразположения по време на настинка и грип е кашлицата. В някои случаи може да се стигне и до бронхит. Опитайте да повлияете на неприятната кашлица с мандаринена отвара, към която сте добавили мед. Пийте по 1 чаша 2-3 пъти дневно.

Какво ще ни спаси от атеросклерозата

За детокс

Кората от мандарина също е много добра за детоксикация. Тялото ни се нуждае от редовно елиминиране на токсините, които навлизат в организма ни чрез храната, от околната среда. Черният дроб е един от органите, които отговарят за детокс на тялото. Пиенето на чай от кори на мандарини, стимулира работата на черния дроб и елиминира токсините.