Обвинения срещу 1263 лица за извършени престъпления е внесла от началото на годината до края на месец юли Окръжната прокуратура в Плевен, предаде кореспондентътъ на Агенция БЛИЦ. Обвинителните актове, представени в съда, са 1113.
Данните за работата на плевенските магистрати и техните колеги от районните прокуратури в Плевен, Кнежа, Левски, Червен бряг и Никопол са представени и пред главния прокурор на страната Борис Велчев.
В отчета си Окръжната прокуратура в Плевен посочва, че за първите шест месеца на годината повдигнатите обвинения в убийство са две, десет са делата за нанесени телесни повреди, като по две от тях на подсъдимата скамейка са изправени рецидивисти.

Модата на отвличанията в престъпния свят е в сила и за плевенския съдебен окръг, се вижда от доклада. За изминалия период разследваните случаи от такъв характер са седем.
Един от последните е отвличането в град Искър, където полицията задържа трима похитители, поискали откуп от близките на отвлечения в размер на 8 000 евро.
Двамата от тях обаче бяха пуснати почти веднага срещу парична гаранция от по 5 000 лева, третият все още е в следствения арест. По случая обаче все още няма внесен в съда обвинителен акт.
В раздел „Разврат” на прокурорския отчет е посочено, че седем са разследваните случаи на блудство с малолетни в Плевенско, заведени са и две дела заради изнасилване. За неизплащане на издръжка от страна на единия от родителите повдигнатите обвинения са общо 14.
Най-масови обаче си остават кражбите като вид престъпления в региона. Според огласените от обвинителите данни над 400 са разследваните такива случаи от януари досега.
Повдигнати са и 11 обвинения за длъжностно присвояване, около 60 са делата за документни измами.
За незаконно присъединяване към електропреносна или електроразпределителна мрежа на съд са предадени 12 души, а за незаконен дърводобив обвинителните актове са 23 на брой.
Едно-единствено дело е гледано по обвинение за лъжесвидетелстване, имало е само един случай на избягал затворник. Масови са и хулиганските прояви, за които прокурорите са сезирали съда.
От януари до края на юли обвинителите от Плевенски съдебен окръг са внесли в съда 104 предложения за споразумения.
Предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание са направени по 139 дела. /БЛИЦ