На 26 май предстои първото лунно затъмнение за 2021 г., което ще бъде и суперлуние и "кървава луна", съобщава Би Би Си. Лунно затъмнение се случва, когато Земята премине между Луната и Слънцето, хвърляйки сянка върху естествения си спътник. Трите небесни тела трябва да бъдат перфектно подравнени, за да се случи това, пише БГНЕС.

Суперлуна се случва, когато пълно или новолуние съвпада с най-близкия подход на нашия спътник до Земята. Това прави Луната да изглежда по-голяма.
Орбитата на Луната е елипсовидна, а едната страна (апогей) е на около 50 000 км по-далеч от Земята от другата по-близо (перигея).

Следователно, пълнолуние, което се случва близо до перигей, се нарича Суперлуна. В този случай той е известен и като "Суперлуната на цветята", тъй като се появява, когато цветята се появят през пролетта на северното полукълбо.
 
По време на затъмнението Луната ще изглежда червеникава, защото слънчевата светлина няма да достигне директно до Луната, но част от тази светлина ще бъде филтрирана от земната атмосфера и червеникавите и оранжеви цветове ще бъдат проектирани на нашия спътник. Този загадъчен ефект е известен като "кървава луна".

"Тази промяна на цвета не се дължи на физическа промяна в Луната, а просто защото Луната ще се придвижи към сянката на Земята", обясни Патриша Скелтън, астроном от Кралската обсерватория в Гринуич, Лондон. "Земната атмосфера отклонява светлината от Слънцето и облива луната в червена светлина", допълни тя.

Пълното лунно затъмнение на 26 май ще продължи 15 минути и ще бъде видимо в по-голямата част от Южна Америка и западното крайбрежие на Северна Америка. Частично ще е видимо в части от Централна Америка и Източна Южна Америка. Може да се види и в източната част на някои азиатски страни, както и в Океания.

Това е първото от четирите затъмнения, които ще видим през 2021 г. На 10 юни ще се случи пръстеновидно слънчево затъмнение. Поредното лунно затъмнение ще се състои на 18 ноември, а последното ще бъде пълно слънчево затъмнение на 4 декември 2021 г.