За руските инвеститори не съществуват политически пречки да осъществяват своите проекти в България. Това заяви във Варна Игор Илингин - търговски представител на Руската федерация у нас, който участва в инвестиционен форум "Варна - пристанище на големите възможности". 
Илингин допълни, че през последните две години стокооборотът между България и Русия е намалял два пъти - от 7 и половина милиарда долара през 2013-а година до малко над 3 милиарда долара през миналата година. Целта е обемите да се възстановят. 

"Руските инвеститори очакват новото българско правителство, което ще се сформира след изборите, да обяви свой икономически курс и приоритети. Що се отнася до проектите "Белене" и "Турски поток", търговският представител на Русия каза, че по думите на президента Путин, Русия не е обидена на България, но иска железни гаранции от Евросъюза", каза той, цитиран от БНР.

Кметът на Варна Иван Портних посочи, че на 20-и февруари ще бъде подписан меморандум за създаването на зона за иновации и развитие между морската столица, Аксаково, Белослав и Девня. Целта й е именно увеличаване на обема на инвестициите в района.