Промените в Закона за енергетиката ще се забавят заради отложено заседание на енергийната парламентарна комисия.

Депутатите трябваше да заседават в неделя, но са изникнали въпроси, които не могат да решат до утре, съобщава народният представител от ГЕРБ Валентин Николов, цитиран от БГНЕС.

Поправките трябва да регулират механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между обществения доставчик „Булгаргаз“, ЕАД и неговите клиенти.


Това се налага във връзка с постигнатото предоговаряне на цената на природния газ между „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“ от 5 август 2019 г.

Вчера бизнесът поиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Поводът е как „Булгаргаз“ ще връща на клиентите си надвзетите суми, след като Според бизнеса в България, се има намерение „да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лв. от индустрията в България. В момент, когато икономиката е поставена на колене, казват работодателите“.

Днес премиерът Бойко Борисов обяви, че поправките в Закона за енергетиката се правят в Народното събрание, а не от Теменужка Петкова.

Две комисии ще заседават утре – бюджетната и правната. Те ще обсъдят промените в Закона за държавния бюджет за 2020г. и Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.