Поправките в Закона за енергетиката се правят в Народното събрание, а не от Теменужка Петкова.

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира поисканата от бизнеса оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова заради спорните поправки в Закона за енергетиката, приети вчера на първо четене.

„Спорят за едни 45 млн. лв. Едните казват, че им се дължат, другите не. Не знам и не мога да бъда категоричен. В рамките на днешния и утрешния ден, ние, и като партия, ще сме готови с решение за това какво да гласуват депутатите в понеделник“, каза още Борисов.

Вчера бизнесът поиска незабавно оставката на енергийния министър заради поправките в Закона за енергетиката, които уреждат условията и реда за възстановяване на суми на крайните потребители от „Булгаргаз“ЕАД.

Индустрията в България категорично настоява промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от „Булгаргаз“ ЕАД по двустранни договори, да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства за периода от 1 януари 2020 г до 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г. 

"Именно през първото тримесечие следва да ни се възстановят 45 млн. лв.", написа бизнеса вчера.