Спазването на наложените мерки само може да ни предпазят от усложняване на ситуацията с разпространението на COVID-19.

В Стара Загора доц. Ангел Кунчев не спести похвалите си за лабораторията в Университетската болница "Проф. д-р Киркович" и за специалистите, работещи в нея, както и в цялата Университетска болница.


Той заяви, че технически лабораторията е била организирана за много кратко време и към момента е една от най-добре работещите в страната.Това заяви пред журналисти в Стара Загора Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Запитан кога очаква пикът на епидемията от коронавирус у нас, той отговори, че е абсолютно невъзможно засега да се прогнозира кога ще настъпи този момент, но допълни, че самосъзнанието на българските граждани и спазването на наложените мерки са ключовите фактори, които могат да ни предпазят от усложняване на ситуацията.

"Значи, когато не поемаш отговорност, не си слагаш подписа под нещо, не стоиш с името си зад него, много лесно се говори. Кой ще носи отговорност за смъртта на няколко хиляди души", попита Кунчев.

"Доц. Мангъров по мое предложение е член на един експертен съвет по епидемиология, който вече два пъти се събира и обсъжда всички мерки. Не пожела нито да вземе думата, нито да предложи нещо. Не го приемам за нормално, когато обсъждаш с колегите си да мълчиш и след това да обикаляш всички телевизии и да казваш правилни ли са или неправилни мерките", каза още той.

Доц. Кунчев добави, че е абсолютно съгласен с твърдението, че 60-70% от хората трябва да се срещнат с вируса и че ще го направят.

"Ще се изгради имунитет и инфекцията ще започне да се самоограничава, както се случи и с другите коронавируси. Въпросът е кога това ще стана и каква цена ще платим. Ако на него му е все едно и каже "Дайте да жертваме 2-3-5 хиляди възрастни хора", ще приключим с проблема. Да стои зад това и да го защитава", заяви Кунчев.

Не можем ние, като държава, като правителство, като министерство на здравеопазването да кажем "Пускаме ги тези хора да измрат и каквото стане", категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

Днес той беше на посещение в Стара Загора и посети лабораторията за изследване на COVID-19 в Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" и централния кооперативен пазар в града.

С него бяха областният управител Гергана Микова и зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова.

Пред журналисти доц. Кунчев обясни, че обиколката на пазара е свързана с вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев, касаеща функционирането на пазарите за земеделска продукция и фермерските пазари в страната.

Според главния здравен инспектор, в момента в условията на извънредно положение е важно да се осигури, доколкото е възможно, нормалната работа на земеделските производители и търговци, предвид пролетния сезон.

Доц. Кунчев разговаря с търговците на пазара, които споделиха своите притеснения от намаляването на продажбите на разсад и друг посадъчен материал.