Унгария няма да промени миграционното си законодателство и е готова да се бори за запазването му със законни средства, ако Европейската комисия се опита да започне съдебно преследване срещу страната. Това съобщи правителството в Будапеща, цитирано от БГНЕС.
„Правителството на Унгария непрекъснато разговаря с представители на Европейската комисия за действащите в страната миграционни закони. Представители на Еврокомисията все по-често критикуват някои положения от новото миграционно законодателство, конкретно: съществуването на транзитни зони и строителството на огради на границата. Запазването на транзитните зони остава най-важният въпрос за правителството”, се казва в съобщение на прес службата на кабинета. 

Отбелязва се, че правителството вече е демонстрирало готовност да настанява мигранти под 18-годишна възраст в младежки лагери на своя територия докато молбите им за убежище се разглеждат, но при условие, че те дават проби за ДНК анализ за определяне на истинската им възраст. 

„Този компромис се оказа недостатъчен за Европейската комисия и представителите й продължават да се обявяват срещу съществуването на транзитни зони. Унгария желае да запази транзитните зони на всяка цена, защото именно те, заедно с граничните огради гарантират сигурността на унгарските граждани и Европа”, подчертава унгарското правителство. 

„Във връзка с това, че гореспоменатите преговори не се увенчаха с успех, правителството на Унгария не желае да променя миграционните си закони и ако Комисията в Брюксел започне съдебно дело, сме готови да се борим със законни средства”, подчертават властите в Будапеща. 

На 28 март в Унгария влезе в сила нов закон за принудително задържане на бежанците (с изключение на деца под 14-годишна възраст) във временни лагери от закрит тип или в транзитни зони на южната граница, докато миграционните служби се произнесат по молбите им за получаване на убежище. За настаняване на нелегалните мигранти бяха доставени специални фургони. 

Същевременно Европейският съд по правата на човека задължи Будапеща да разясни условията за задържане на бежанци в лагери от закрит тип. От самото начало на миграционната криза Унгария се обявява за въвеждане на строг контрол върху бежанския поток. Тя беше първата държава в ЕС, която спря да допуска на своя територия пристигащи от Близкия изток и Африка хора и вече построи две огради на границата си. Будапеща е уверена, че заедно с нелегалните мигранти в ЕС се опитват да влязат и бойци от терористични организации

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!