Разхлабването на противоепидемичните мерки у нас по празниците ще доведе до тотално взривяване на ситуацията с коронавируса. Ще почерним Коледа, ако влезем в тона за по-либерални правила - около това мнение се обединиха медици, пише “Труд”.

Дори в момента положението в някои хипермаркети е критично, защото през уикенда там има огромно струпване на хора.


Предколедното пазаруване и в първия работен ден не намали потока от купувачи. Дистанция почти е невъзможно да се спази, подобно е положението и пред куриерските фирми в цялата страна.

“Пазаруването е като за последно, плащат с кредитни карти, купуват играчки, скъпи джаджи и домакински уреди, бельо, пантофи и дори шкафове за баня”, коментираха от офис на една от големите куриерски фирми.

Доставчиците до дома признават, че обработването на поръчките онлайн се бави, а в последните дни хората буквално окупират големите вериги.

В “Хиполенд” и в “Джъмбо” днес отново имаше стотици клиенти, които не изчакваха реда си, а се струпваха около касите.

“Правим забележка, но никой не чува, дори си навличаме обиди”, каза продавач-консултант от столичен магазин. Опашки се вият и пред хипермаркетите за хранителни стоки заради коледните промоции.

Ледените пързалки, както и коледните украси в големите градове също станаха повод за масово събиране на хора.

Снимка: Цветан Томчев

Във Варна и в Бургас всяка вечер огромни тълпи се събират пред големите декорации. Много си правят селфита пред елхата или под светещите лампички.

Хората се струпват без маски и без да спазват никаква дистанция, а празничните платформи изглеждат като развъдник на заразата.

Семейства масово извеждат децата си на традиционна вечерна разходка и им правят фотоси около новогодишните инсталации.

Проверки няма. Нито една институция не е наложила глоби или санкции.

Столичани масово се оплакват пък от струпване на много пътници в метрото. В пиковите часове линиите са препълнени.

В Пловдив полиция разтури купон в две нелегални барчета в Столипиново, където освен силна музика, имаше и над 50 посетители едновременно.

Това са предимно магазинчета с размери 2 на 2 метра, но в момента щандовете са се превърнали в бар. Такива никнат като гъби в цялата страна, а очаквано най-много са в ромските гета.

Тъжните ритули се увеличиха два пъти

Свършиха гробовете

Гробищният парк във Велико Търново се нуждае от спешно разширение, защото гробните места са на изчерпване и са одобрени нови 20 декара.  Снимка от фейсбук

Веселина Ангелова, ТРУД, Велико Търново

Гробищният парк във Велико Търново се нуждае от спешно разширение, защото гробните места са на изчерпване. Това сподели пред “Труд” управителят на ОП “Обредни дейности” Методи Петров.

Той сподели, че е в ход процедура по отреждане на допълнителен терен към градското гробище. Преди дни на последната сесия на Общинския съвет в старата столица е одобрено разширение с площ от 20 декара.

“Напоследък рязко се увеличи броя на погребенията. На ден имаме средно по 4-5 погребения. Завишението е със 100%. През ноември миналата година тъжните ритуали са били 46, а през ноември 2020 г. те са 98”, сподели още Методи Петров.

Катафалки хвърчат през 30 минути 

140 процента ръст на погребенията

Цветелина Георгиева, ТРУД, Шумен

Значителен ръст на траурните ритуали има в Шумен. В понеделник катафалки на гробищния парк идваха буквално през 30 минути, споделиха опечалени. Факт е, че в първия ден на работната седмица е имало 11 погребения. Обичайно са 3 до максимум 6.

“От два месеца имаме значително увеличение. Така е в цялата страна, не само при нас”, коментира пред “Труд” Златин Кайряков, директор на общинското предприятие “Паркове и обредни дейности”.

Той дава за пример месец ноември тази година, когато в Шумен са били погребани 181 души, а година по-рано същия месец тъжните ритуали са били 75.

“Това е 141% ръст. Затова служителите се налага да полагат максимални усилия, за да не се отлагат погребения, а да отреагират 24 часа след заявката.

Черната статистика не се дължи само на коронавируса, но той има съществен “принос”, посочи Златин Кайряков.

Здравният министър против разхлабване на мерките

От 20 до 48% от медиците искат да се ваксинират

Около 1 млн. и 200 хиляди са антигенните тестове, с които страната ни разполага в момента, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще настоява по-строгите мерки да останат и след 21 декември такива, каквито са в момента. “Много е рано да говорим за 21-ви декември.

Тази седмица ще бъде решаваща за това какви мерки ще се вземат по празниците. Личното ми мнение е, че нощните заведения трябва да останат затворени.

Не е нужно да се отварят училищата и градините преди Нова година, предстои да вземем решение за големите търговски центрове и ресторантите”, обясни той след инспекцията си в склада за съхранение на антигенни тестове и предпазни средства в с. Лозен.

Проф. Ангелов съобщи, че се очаква антигенните тестове да бъдат приравнени с PCR-ите. Окончателно решение за това ще бъде взето до 21 декември.

Ако антигенните тестове получат статут на PCR, това означава, че ще са основание за поставяне на диагнозата COVID-19, хоспитализация, налагане на карантина, влизане в информационната система и статистиката и т. н.

“Направления за тях ще могат да се дават от джипитата, но все още чакам окончателното решение на експертите”, уточни министърът и добави, че около 1 млн. и 200 хиляди са антигенните тестове, с които страната ни разполага в момента.

Проф. Ангелов увери и, че на този етап са осигурени достатъчно предпазни средства, които ще бъдат разпределени към РЗИ и лечебните заведения.

Здравният министър съобщи, че според предварителните данни в различните области желание да се ваксинират се изявили от 20 до 48% от медиците на първа линия.

Доц. д-р Андрей Петров, Инфекциозна клиника към УМБАЛ “Св. Георги”, Пловдив:Отпаднат ли ограниченията, болниците ще се препълнят

Мерките не трябва да бъдат отменяни след 21 декември, защото 10 дни след въвеждането на новите ограничения още няма никакъв ефект. Към 14 декември дори има лек ръст в процента на положителните проби спрямо направените тестове.

Ако от другия понеделник децата тръгнат отново на детска градина или училище, ще има нов ръст на заразените.

Затова детските и учебните заведения трябва да останат затворени до 5-6 януари, дотогава има 20 дни и може да се надяваме на ефект от затварянето. Колкото и да е неприятно, и заведенията трябва да останат затворени по празниците, най-много да отворят само ресторантите, но да работят максимум до 21,30-22,00 часа.

Ако мерките отпаднат, болниците ще се препълнят отново. Сега в Инфекциозна клиника към УМБАЛ “Св. Георги” има малко свободни легла само защото във всички бази на болницата бяха разкрити COVID-19 отделения - само на бул. “Васил Априлов” беше обособено ново звено със 100 легла. Иначе болните не намаляват и ограниченията трябва да останат.

Проф. Анелия Клисарова, УМБАЛ “Св. Марина”-Варна: Опасно е дори отварянето на детски градини и ясли

Не бива мерките да се разхлабват преди празниците, за да не последва нов пик на заразените. Подаръци можем да купим и онлайн, както и да поръчаме празнични блюда от ресторантите, без да се събираме там.

Една вкусна вечеря и топла усмивка могат да заменят шумния купон. Внучката ми е в 1 клас, трудно е, но смятам, че до коледната ваканция трябва да се запази дистанционното обучение. По-сериозен е проблемът с детските градини и яслите.

Отварянето им сега обаче е опасно, тъй като още не наблюдаваме сериозен спад на новозаразените.

Нека децата и младежите си останат у дома, за да не посрещат светлите празници болни или под карантина. Мерките са добри, нужна е по-голяма отговорност от страна на обществото за стриктното им спазване.

Д-р Аспарух Илиев, Берн: Германия затваря от 16 декември

От 16 декември до 10 януари 2021 г. Германия втвърдява мерките, като всяка провинция има правото да наложи и по-строги ограничения (като Бавария, например, добавя забрана за излизане между 21 часа до 5 сутринта).

Основните елементи: - забрана за събиране на повече от 5 души от две домакинства (без да се броят децата под 14 години).

Между 24.12 и 26.12 има леко облекчаване, при което са позволени още 4 души от близкия семеен кръг. Затварят се училища и детски градини с изключение на такива, които са за децата на системно релевантните професии - лекари, полицаи.

Ресторантите работят само с храна за вкъщи. Затварят се всички магазини с изключение на тези за хранителни стоки и напитки, аптеки, козметика, автосервизи, магазини за храни за животни, продажба на елхи, физиотерапия и рехабилитация, банки и бензиностанции.

За Нова година има забрана за фойерверки и за събиране на хора по същия принцип, без облекчение. Заводи, фабрики и производството продължават да работят с пълни защитни средства като маски и дистанция.

За съпоставка, “преведено” към размера на България (8 милиона), в момента Германия се наблюдават 2500 болни и 50 починали на ден.

Гърция се подготвя за трета вълна

До 9 души на празничната трапеза

Атина, Бойка Атанасова, Труд.

В Гърция продължава да важи забраната за движение по улиците от 22.00 часа до 5.00 сутринта, а властите предупредиха, че не трябва да има отпускане на мерките.  Снимка: БНР

Гражданите няма да избират коя ваксина срещу коронавирус да слагат, както не избират и грипната ваксина, заяви заместник-министърът на здравеопазването Василис Контозаманис.

1018 центъра за ваксинация в цялата страна и болниците се подготвят и веднага след като ваксините пристигнат в Гърция, ваксинациите започват.

Министър Контозаманис отбеляза, че максималният ваксинационен потенциал е около 2 милиона ваксинации на месец. Гражданите ще могат да си уреждат срещи през аптеките.

Позовавайки се на хода на пандемията, Контозаманис подчерта, че се прави подготовка за евентуална трета вълна.

Отбеляза, че случаите намаляват, което показва, че мерките работят, но “трябва да бъдем внимателни, не трябва да се отпускаме, за да не се получи трета вълна по време на празничния сезон”.

Относно празниците, разрешава се събиране до 9 души по домовете за Коледа и Нова година от две семейства, а забраната за движение ще важи от 22:00 до 5:00 ч.

От сряда сутринта козметичните услуги, маникюр и педикюр също ще отворят врати.

Феномените “недеклариран труд” и заобикаляне на санитарните мерки в тази област за съжаление са широко разпространени.

Ето защо е по-добре да се работи с правила и здравни протоколи, отколкото неконтролирани у дома, обявиха от Правителството.