Важно е да развиваме отношения като добри съседи. Свързани сме от векове, имаме близки и прагматични отношения, които дори във времена на криза и пандемия остават много близки, динамични. Успяваме да реализираме важни за целия регион инфраструктурни проекти.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг след среща с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение у нас.

Успяваме да си помагаме – България осигури защитни облекла за сръбските лекари, а Сърбия много съдейства на българските граждани, които трябваше да се приберат по домовете си. Фактът, че и по време на криза успяваме да запазим добрите си отношения, показва колко е искрено нашето приятелство, заяви Захариева.

Нямаше как кризата да не се отрази и на обмена на туристи на двете страни, но това е един от най-перспективните сектори, на който можем да дадем повече тласък. Сърбия е четвърта дестинация за българите, но се радвам, че все повече стават и сръбските туристи в България.  

За да се увеличава още техният брой, до края на годината трябва да бъде завършен българският участък на магистралата от Драгоман до София, сръбският участък вече е готов. Разбрахме се двете държави да се фокусираме върху новия граничен пункт близо до Стара планина, който, за съжаление, още не е близо до реализация, посочи външният министър.

Българското малцинство в Сърбия е още един мост за прекрасните отношения. Надявам се в близък контакт да решаваме свързаните с българското малцинство проблеми, отбеляза вицепремиерът.

Ние винаги сме подкрепяли европейската инициатива на Сърбия, имаме желание да споделяме и опита, който имаме. Тази подкрепа ще продължи, увери Екатерина Захариева.