Показвам за не знам кой път, само дето се сменя датата. температурите ще са 37-38 градуса. Това заяви проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

По думите му в цяла Италия, Гърция температурите са от 35 до 40 градуса. Тези дни в Русе температурите стигнаха до 40 градуса. Няма да се повторят тези температури. Това е малка аномалия, защото няколко дни подред се регистрират тези температури, обясни климатологът.

С два градуса сме над нормата. Може да се окаже най-топлият юни и ще е сравним с едно култово лято през 2012 г., когато беше много горещо, коментира той. 

Според него светът трябва да е подготвен за тези високи, но най-вече продължителни температури.

Прогнозата за захлаждане и дъжд в началото на следващата седмица се отлага, ако има по-ниски температури и гръмотевични бури, те ще са към четвъртък. В София ще е 30 градуса, няма откъде да дойде свеж въздух, защото навсякъде в Европа е горещо, каза проф. Рачев.

В Триполи ще е по-хладно, отколкото в София, коментира синоптикът.

По думите му вероятността за прогнозата е неустойчива. Ще има възможност за гръмотевици, но градушките ще ги коментира другата седмица, уточни той.

На морето е добре, няма жега, има подухващ ветрец. Много е хубаво времето за море, който отиде, няма да сбърка, каза Рачев и добави, че температурата на водата е около 23-24 градуса, а морето "се е опънало като по конец".

Наслагването на високи температури натоварва човешкия организъм, обясни климатологът.